Máris teljesült Trump kívánsága

Megvan a hatása Donald Trump amerikai elnök felszólításának a védelmi hozzájárulás emelésére - mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.
Domokos László, 2019. január 27. vasárnap, 20:00
Fotó: MTI/AP

Nincs jelentőségük azoknak a bírálatoknak, amelyek szerint az amerikai elnök retorikája és egyes cselekedetei alááshatják a katonai szövetséget. "Trump elnök nagyon világosan fogalmaz, elkötelezettje a NATO-nak, de ugyanakkor egyértelműen közölte, hogy a tagországoknak többet kell költeniük a védelemre" - mondta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára.

A szervezet tagországai beleegyeztek védelmi hozzájárulásuk növelésébe, és ez szerinte erősítette a NATO-t. "Valódi eredményeket látunk, és azt is világosan látjuk, hogy Trump elnök világos üzenetének megvan a hatása" - fogalmazott a NATO-főtitkár az MTI beszámolója szerint.

Az interjú után nem sokkal Donald Trump Twitter-bejegyzésben reagál: "Jens Stoltenberg NATO-főtitkár éppen most közölte, hogy nekem köszönhetően a NATO évekig tartó hanyatlás után minden korábbinál nagyobb összeget teremtett elő a tagállamaitól, ezt hívják tehermegosztásnak. Egységesebb is lett (a NATO). Demokraták és hamishír-gyártók szeretik ennek az ellenkezőjeként bemutatni a helyzetet" - fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök - de az alelnök és a külügyminiszter is - korábban gyakran bírálta a NATO-t a védelmi kiadások alacsony szintje miatt. Trump rendszeresen azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok aránytalanul többet költ a szervezetre, mint a többi NATO-tagország, és ez szerinte tarthatatlan.

A szervezet tagországai 2014-ben egyetértettek abban, hogy 2024-ig a hazai össztermékük két százalékának megfelelő összegre megnövelik védelmi kiadásaikat. Az amerikai képviselőház a múlt héten kétpárti határozatot fogadott el, amely támogatásáról biztosítja az észak-atlanti szervezetet.


HOZZÁSZÓLÁSOK