Már szövetségeseinek is beszólt Donald Trump

A szövetséges országok többé "nem húzhatnak hasznot" az Egyesült Államokból által biztosított katonai védelemből - fogalmazott hétfői Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök.
Domokos László, 2018. december 25. kedd, 10:00
Fotó: AFP

Az elnök két Twitter-bejegyzést tett közzé. Ezekben reagált a James Mattis védelmi miniszter távozását bíráló szenátorok megnyilvánulásaira, valamint visszautasította a feltételezést, miszerint nem becsüli nagyra a katonai szövetségeseket. "Annak a néhány szenátornak, aki szerint én nem kedvelem vagy nem becsülöm nagyra katonai szövetségeinket, azt mondom, nincs igazuk" - írta Donald Trump. "Mindazonáltal nem szeretem, hogy ezen országok közül sokan előnyt kovácsolnak az Egyesült Államokhoz fűződő barátságból mind katonai-védelmi, mind kereskedelmi téren".

Egy következő mikroblog-bejegyzésben úgy folytatta: "lényegében világszerte mi támogatjuk sok nagyon is gazdag ország haderejét, miközben ezek az országok teljes mértékben hasznot húznak az Egyesült Államokból és a mi adófizetőinkből a kereskedelem terén. Mattis tábornok ezt nem látta problémának. Én igen, és ezt éppen most korrigáljuk".

Trump nem nevezte meg azokat a szenátorokat, akiknek Twitter-oldalán válaszolt.

A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokban több törvényhozó is bírálta az elnököt James Mattis védelmi miniszter lemondása és külpolitikai döntései - a szíriai csapatkivonás és az afganisztáni kivonulás megkezdése - miatt. Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor például az NBC televízió Szemben a nemzettel című politikai magazinjában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legnagyobb előny éppen az, hogy "sokan akarnak a szövetségesei lenni". A republikánus politikus szerint a szenátoroknak nagyobb szerepet kell kiharcolniuk maguknak az amerikai külpolitika alakításában".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Northop, 2018.12.25 14:21

Az USA csak akkor a barátja valamelyik országnak, ha oda "demokráciát exportál" azaz a helyi rezsimnek fegyvert ad el, a multi cégeinek extra kedvezményeket adnak, esetleg az olaj, és egyéb természeti kincs koncesszióit 100 évre amerikai cégek kapják, és alamizsnáért a cél ország bevállalja, hogy az USA banánköztársasága lesz. Ukrajna is csak azért érdekli őket, mert szomszédos az oroszokkal, tehát stratégiai fontosságú.
Nagyon jó barátjuk volt Noriega, addig míg ki nem borult a CIA kábítószer üzelme egy szenátusi meghallgatáson, Az iráni sah, míg meg nem elégelték az ottani emberek az olyan életet, Kuba, míg fel nem lázadtak a helyiek, Idi Amin, míg fegyvereket vett, és még pár ország..

Biztos hogy ilyen barátok kellenek??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.12.25 13:27

Ugyan alapvetően igaza van, de azért elmehet a picsába, amikor USA "barátságát" meg azzal lehet megvásárolni, ha valaki fegyvert vásárol az USA-tól, bár ez utóbbi inkább Cornstein kijelentéseire vonatkozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html