Ez történt Navalnijjal a berlini orvosok szerint (frissített)

A klinikai tesztek eredményei arra utalnak, hogy megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – írja az MTI a berlini Charité egyetemi kórház orvosainak közleménye nyomán. Navalnij állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 24. hétfő, 17:47
Fotó: Getty Images - Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik - írja az MTI híre alapján az Index.hu.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását - az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását - többször kimutatták független laboratóriumokban.

Alekszej Navalnij gyógyítását az atropin nevű szerrel kezdték meg. Megbetegedésének kimenetele bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben - közölte az egyetemi klinika.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése a többi között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Merkel is megszólalt

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, "tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben" nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá "a legteljesebb átláthatóság mellett".

Az elkövetőket meg kell találni és felelősségre kell vonni - hangsúlyozta a német kancellár és a német diplomácia vezetője.

Navalnij Szibériában tárgyalt ellenzékiekkel

Az ellenzék legismertebb vezetője csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen, miután a repülőtéren megivott egy teát. Mérgezés gyanújával került kórházba. A kómában Omszkba szállított 44 éves politikus állapota továbbra is súlyos, és nem növelte a bizalmat az sem, hogy orvosai szerint semmi sem utal mérgezésre. A továbbra is kómában lévő Navalnijt némi várakoztatás után a hétvégén sikerült Berlinbe szállítani. Navalnij családja ragaszkodott a külföldi kezeléshez, mert attól tartottak, hogy az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni az ügyet. Emellett az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben is bizalmatlanok voltak, ő ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának, az Egységes Oroszországnak is a tagja.

A szállítását megszervező német magánalapítvány, a Cinema for Peace vezetője, Jaka Bizilj szerint Navalnij túl fogja élni, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként.

"Érdeklődtek"

Az eset körülményei legalábbis gyanakvásra adtak okot már eddig is. "Nem tudom megmondani, kik voltak az irodámban" - mondta például az újságíróknak Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház főorvosa, bár az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy az oroszul "nem mondhatom meg" jelentésben is értelmezhető. Majd ugyanezt a szerkezetet használva közölte: nem tudja azt mondani, hogy az irodájában ezek az ismeretlenek csináltak volna bármit is. "Egyszerűen érdeklődtek, és kész" - zárta le a beszélgetésnek ezt a részét a főorvos a Newsru.com szerint.

Alekszej Navalnij egyik fő szövetségese, Konsztantyin Jankauszkasz moszkvai önkormányzati képviselő a Euronewsnak azt mondta, több aggodalomra okot adó részlete is van az ügynek. Szerinte a gond az, hogy az omszki kórház vezetője nem egyszerűen csak orvos, hanem Putyin pártjának is tagja. Továbbá meggyőződésük, hogy sokkal inkább politikáról volt szó, semmint Navalnij egészségéről, ugyanis nem lehetett bemenni hozzá, úgy őrizték mint egy foglyot, és Jankauszkasz pénteken még úgy vélte, hogy mindaddig őrizni fogják, amíg a méreg nem távozik a véréből és lehetetlen lesz kimutatni.

Konsztantyin Jankauszkasz emellett megjegyezte: az omszki repülőtér kávézójában történtek kapcsán az is érdekes, hogy a kávézó azonnal bezárt, amint Navalnij a gép fedélzetére lépett. A reptér alkalmazottainak megtiltották, hogy a sajtónak nyilatkozzanak

Az ügy körül egyéb furcsaságok is voltak, erről itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.08.25 16:37

@europeer: " Nem lehet, hogy önkéntesen vett részt a covid vakcina teszten, csak nem emlékszik rá? "

De lehet. Vagy elvakart egy pattanást a seggén és bepirosodott, és ezért kómába esett....XDDDD

Ezért jelent meg egyből egy csapat ember Moszkvából az omszki kórház főorvosánál megtiltva, hogy részletesen nyilatkozzon és ha már ott voltak körülnéztek és takarítottak egy kicsit......XDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.25 12:40

Nem lehet, hogy önkéntesen vett részt a covid vakcina teszten, csak nem emlékszik rá?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Swerer Gusztav, 2020.08.25 12:32

Ott méreggel iktatják ki a veszélyes alakokat, itthon véletlen közúti vagy vadászbalesettel, meg öngyilkossággal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.24 23:51

Ha nem működik a megfélemlítés akkor a következő fázis a megsemmisítés.
A nyugati politika meg nem tanul az esetből. Pár hónapig durcáskodnak, de szükség van az orosz energia hordózókra és a nyersanyagokra meg jól jön a hatalmas piac ezért szemet hunynak felette.
Putyin meg játszik tovább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.08.24 22:19

A drága jó Vlagyimír Vlagyimirovics ismét akcióban a szokásos méreg használattal. Azért jókora balfaszok vannak ott az Ő kis kivégző osztagainál, mert ezek a legutóbbi mérgezéses próbálkozások legtöbbször nem nagyon jöttek be, mármint nem halt meg a paciens, Litvinyenkó még elpatkolt a teától, de Navalníj teájába már nem jutott a polóniumból. És Juscsenkó ukrán elnök is túlélte a közös vacsorát.

Remélem a Debreceni Egyetem most nagyon büszke rá, hogy ennek a drága embernek díszdoktori címet adományozott. Viktorunk pedig lapít mint szar a fűben, mert a nagy cimborái mostanság olyasmiket művelnek, amelyek még neki is kínosak lehetnek. Lukasenka őrültködése, és most a cárevics újabb ellenfél kiiktatási próbálkozása.....

Ejnye Viktor...a példaképeid nem éppen szalonképes figurák, igaz már régóta te sem vagy az. Ezért jársz ki ezekhez a görényekhez. Csak az a baj, hogy ezzel az egész országra ráragasztod a címkét, mint amikor a baltás gyilkost eladtad az azerieknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html