Bocsánatot kért Navalnijtól a novicsok méreg egyik előállítója

Bocsánatot kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól a novicsok előállításáért vasárnap a Dozsgy online televíziónak nyilatkozva Vil Mirzajanov, akit a sajtóban az idegbénító méreganyag "atyái" között szoktak emlegetni.
Domokos László, 2020. szeptember 20. vasárnap, 17:45
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban élő Mirzajanov úgy vélekedett, Navalnijnak (képünkön) körülbelül egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy az egészsége helyre álljon. Elmondása szerint 1993-ban találkozott egy novicsokmérgezést túlélt emberrel, akinek hasonló tünetei voltak, mint Navalnijnak, és aki egyebek között arra panaszkodott, hogy nem tudott a táblára írni, ami a vegyész szerint az agy és a funkcionális szervek közötti jelátadás megszakadásának jele.

Navalnijnak "türelmesnek kell lennie, végül meg fog gyógyulni" - nyilatkozott a volt szovjet vegyész az MTI beszámolója szerint.

Leonyid Rink biokémikus, akit az orosz sajtó gyakran szólaltat meg a novicsok egyik fejlesztőjeként, a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor azt mondta, hogy Mirzajanov sohasem volt a harci mérget kidolgozó csoport tagja.

Neki semmi köze sincs a biokémiához. Ő egy egyszerű kromatográfus. Ő nem volt a csoportunkban, a csatornák ellenőrzésével foglalkozott, azzal, ami az üzemből kifolyik, vagy a kéményből kiszáll. A novicsok létrehozásához semmi köze sincs - nyilatkozott Rink, akz szerint Mirzajanov nem ismerheti a novicsokmérgezés tüneteit és biológiai hatásmechanizmusait, most pedig megrendelésre nyilatkozhatott.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK