Navalnij megmérgezése: éleződik a vita a németek és az oroszok között

Berlin kettős játékot játszik azzal, hogy nyomozást sürget a szerinte megmérgezett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében, miközben szándékosan elhúzza ezt a folyamatot azzal, hogy nem válaszol Moszkva adatigénylésére - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. A német külügyminiszter szerint ha az orosz kormány tovább folytatja a "ködösítést", akkor csak arra lehet gondolni, hogy "van valami rejtegetni valója".
Rácz Gergő, 2020. szeptember 6. vasárnap, 13:47
Fotó: Getty Images

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini igazságügyi hivatal csak pénteken kapta meg a német hatóságoktól az orosz főügyészség augusztus 27-i jogsegély-kérelmét. A szerv csak ezt követően bocsátkozik majd mérlegelésbe - idézi a bejelentést az MTI.

"Berlin a válasz visszatartásával fékezi a nyomozás folyamatát, amit sürget. Szándékosan?" - fogalmazott Zaharova. "Egyelőre nem bizonyos, hogy Németországban nem folytatnak-e kettős játékot."

Az orosz orvosok is együttműködési javaslattal fordultak az ügyben a német orvosi kamara elnökéhez. Zaharova szerint a gyorsaság kérdésében a német fél érdemel szemrehányást, és közölte, hogy Moszkva a nap 24 órájában kész a kooperációra.

A német külügyminiszter üzent Moszkvának
Sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll az Alekszej Navalnij ellen Novicsok harci idegméreggel elkövetett támadás mögött - mondta Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban. Ha az orosz kormánynak nincs köze az orosz ellenzék vezető alakjaként számon tartott politikus megmérgezéséhez, akkor ezt a saját érdekében igazolnia kell tényekkel. Ha viszont tovább folytatja a "ködösítést", akkor csak arra lehet gondolni, hogy "van valami rejtegetni valója" - fogalmazott az MTI szerint Maas.
Navalnij ellen nemzetközi tiltás alá vett harci idegméreggel követtek el támadást. Ez a "brutális" és "aljas" bűncselekmény a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény súlyos megsértése, és "nem maradhat érezhető reakció nélkül". Az orosz állam, illetve kormány közreműködésére utaló jelekről Heiko Maas azt mondta, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokhoz nagyon kevesen férnek hozzá, és "ezt a mérget használták állami szervek a volt hírszerző Szergej Szkripal elleni támadáshoz".
Arra a német belpolitikában széles körben tárgyalt javaslatra, hogy megfelelő válaszlépés lenne Alekszej Navalnij megmérgezésére, ha felfüggesztenék az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 építését, a fejlesztést kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte: "remélem, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat-2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására".

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.09.06 14:55

Ez a szergej csak nem nyugszik, még mindig azt hiszi, hogy nála ravaszabbat nem szült idegeb anya ! Tagad, tessék őt elvnni a BUndeswehr szuoerlaborjába, majd ő megmondja, hogy ott milyen munkát végeznek az urak ! Vagy részletes technilógiai learást kér a használt eszközökről, lehetőleg egy-egy példányt is, meg akarja ismételnia vizsgálatot, otthon, családi körben is. Még mit nem akar ez a szergej ? Végképpen nem akar beismerni semmit sem, a belföldi híradásokban ő a sértett fél, akit már megint bántanak, de aki becsületes őszinteséggel nem hagyjq magát. Az orosz orvosi kamara elnoke, egy békés kinézetű parasztbácsi is azon kesereg, hogy nem adnak át nekik semmiféle egyértelmű bizonyítékot arról amit állítólag tettek (nem ő, azt nem mondta senki, hanem a nyavalya államvédelem).De már az orvosokra húzza a lepedőt, hadd vakuljon az orosz köznép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html