Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós vezetők egyhangúan elítélik ezt az "aljas" cselekedetet, és az ügy alapos kivizsgálására szólították fel az orosz hatóságokat. Megerősítette, hogy az orosz fél hajlandóságot mutat, hogy egyeztessen a német illetékesekkel, akik nyilvánosságra hozták Navalnij idegméreggel történő megtámadásának bizonyítékát, azonban az unió további konklúziókat majd csak a kivizsgálás eredményeinek közzététele után tud levonni.

Az EU nem kívánja megelőlegezni az ügy orosz kivizsgálását, azonban Stano kétségesnek tartja, hogy a nyomozás jelentős eredményeket hozhat. Oroszországban már több ellenzéki hangadót elhallgattattak, politikai gyilkosság áldozata lett Anna Polikovszkaja újságíró, Szergej Magnyitszkij ügyvéd és Borisz Nyemcov politikus is.

"Nem Navalnij az első, aki ilyen gyáva és embertelen merénylet áldozata lett. A többiek ügyében lefolytatott kivizsgálás sem hozott kielégítő eredményeket" - jelentette ki.

Nemcsak az EU, de az orosz társadalom is átlátható nyomozást vár el a hatóságoktól, mivel "az sem normális, hogy katonai célokra használt idegméreg szabadon hozzáférhető Oroszországban".

Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök este közzétett nyilatkozatában a lehető leghatározottabban elítélte a Navalnij ellen elkövetett merényletet. Az orosz politikust is ugyanazzal a Novicsok típusú harci idegméreggel támadták meg, mint amelyet 2018 májusában a Szergej Szkripal és lánya, Julia Szkripal ellen megkísérelt merényletben használtak az angliai Salisburyben. Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy a vegyi fegyverek használata minden körülmények között elfogadhatatlan, és a nemzetközi jog és a nemzetközi emberi jogi normák súlyos megsértését jelenti.

"Az Európai Unió közös nemzetközi reagálásra szólít fel, és fenntartja a jogot a megfelelő intézkedések megtételére, egyebek között korlátozó intézkedések révén. A merényletre orosz földön került sor, ezért az orosz kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy ezt a bűncselekményt teljes átláthatósággal alaposan kivizsgálja, és a felelősöket bíróság elé állítsa. A büntetlenséget nem szabad és nem is lehet eltűrni. Az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy teljes mértékben működjön együtt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel a pártatlan nemzetközi vizsgálat biztosítása érdekében"- hangsúlyozta a főképviselő.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértői laboratóriumukban kimutatták, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg. A német kormány már közölte, hogy megkezdi az egyeztetést uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről.