Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erős diplomáciai nyomást helyezett több kormány, elsősorban az amerikai adminisztráció az Orbán-kabinetre az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) adott széles körű jogosítványok és mentességek miatt - értesült több forrásból a Népszava.

A magyar kormány és az IIB szerződése alapján a bankot adó-, és járulékmentesség, elnöki rezidencia illeti meg, a bank dolgozóinak diplomáciai mentesség jár. Emellett korlátlan beutazási lehetőséget adnak "a bank érdekében" eljáró, meghívott partnereiknek. A bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.

Georgij Potapov, az IIB kormányzótanácsának elnökhelyettese június végén azt mondta erről, hogy kizárólag olyan mentesség jár majd nekik, mint amire bármely nemzetközi fejlesztési bank vagy nemzetközi szervezet jogosult egy másik országban. Ezeket a Bécsi konvenció szabályozza. Ugyanakkor a Népszava informátorai szerint az erős orosz érdekeltség miatt így is tartják magukat a nyugati aggodalmak.

Az érintett kormányok elsősorban az egykori KGST-banknak adott diplomáciai kedvezményeket szeretnék szűkíteni, illetve nagyobb hatáskört adnának a magyar hatóságoknak a bank ellenőrzésében. Az egyik kompromisszum az lehet, hogy a csúcsvezetőkön túl a bank tisztviselői "csak" a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapnának. Ezenkívül a magyar hatóságok bizonyos szintű hatáskört kaphatnak a bank működésének ellenőrzésére.