Bajba kerülhet a kormány, amerikai támadás indult

Egy lapértesülés szerint számos ország, élükön az Egyesült Államokkal nyomást gyakorol a magyar kormányra annak érdekében, hogy vegye vissza az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak adott kedvezményeket.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 2. péntek, 08:30
Fotó: Shutterstock

Erős diplomáciai nyomást helyezett több kormány, elsősorban az amerikai adminisztráció az Orbán-kabinetre az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) adott széles körű jogosítványok és mentességek miatt - értesült több forrásból a Népszava.

A magyar kormány és az IIB szerződése alapján a bankot adó-, és járulékmentesség, elnöki rezidencia illeti meg, a bank dolgozóinak diplomáciai mentesség jár. Emellett korlátlan beutazási lehetőséget adnak "a bank érdekében" eljáró, meghívott partnereiknek. A bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.

Georgij Potapov, az IIB kormányzótanácsának elnökhelyettese június végén azt mondta erről, hogy kizárólag olyan mentesség jár majd nekik, mint amire bármely nemzetközi fejlesztési bank vagy nemzetközi szervezet jogosult egy másik országban. Ezeket a Bécsi konvenció szabályozza. Ugyanakkor a Népszava informátorai szerint az erős orosz érdekeltség miatt így is tartják magukat a nyugati aggodalmak.

Az érintett kormányok elsősorban az egykori KGST-banknak adott diplomáciai kedvezményeket szeretnék szűkíteni, illetve nagyobb hatáskört adnának a magyar hatóságoknak a bank ellenőrzésében. Az egyik kompromisszum az lehet, hogy a csúcsvezetőkön túl a bank tisztviselői "csak" a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapnának. Ezenkívül a magyar hatóságok bizonyos szintű hatáskört kaphatnak a bank működésének ellenőrzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK