Lekörözte a rezsiutalványt a szerb kormány - minden nyugdíjas 5 ezer dinárt kap

Szerbiában egyszeri segély címen több mint 13 ezer forintnak megfelelő támogatást fizetnek a nyugdíjasoknak, és a nekik kedvezőbb svájci indexálással emelik a nyugdíjukat a Magyarországon is alkalmazott inflációkövető megoldás helyett.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 9. hétfő, 16:51
Fotó: Pixabay

Úgy tűnik, követőre akad a lengyel kormány, amely idén 13. havi nyugdíjat fizet a jogosultaknak az októberi parlamenti választások előtt - derül ki a vajdasági Magyar Szó cikkéből. Szerbiában az év végéig minden nyugdíjasnak 5000 dináros (13,4 ezer forint) egyszeri segélyt utalnak ki. A januártól esedékes nyugdíjemelést a svájci modellel összhangban fogják végrehajtani, azaz az infláción túl a béremelkedést is figyelembe veszik.

A kormány emellett az év végéig béremelést ígér a közszférában. Ennek nagyságát a költségvetés áttekintése után szeptember második felében árulják el. A hamarosan várható fizetésemelés után az átlagbér decemberben meghaladja majd az 500 eurót (157 ezer forint). Néhány évvel ezelőtt még csupán 320 euró volt ez az összeg.

A Financial Times szaklap szerint tavaly Szerbia majdnem 12-szer annyi külföldi beruházót vonzott, mint a hozzá hasonló erősségű gazdaságok. A kínaiak nagybecskereki gumiabroncsgyára a legnagyobb üzlet. A kormány biztatónak tartja, hogy idén hat hónap alatt a közvetlen külföldi beruházások értéke elérte az 1,9 milliárd eurót, ami 31,1 százalékkal több az előző év első féléves teljesítményénél.

HOZZÁSZÓLÁSOK