Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a lépés szerda este Londonban ismertetett indoklásában kilátásba helyezte, hogy leminősíti a hosszú és rövid futamú görög szuverén adósságállomány "B/B" szintű osztályzatát, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az eurójegybank (ECB) alkotta trojka és az új görög kormány tárgyalásai elakadnak, és ez szűkíti Görögország képességét az adósságszolgálati kötelezettségek teljesítésére.

Az S&P kiemeli, hogy az új kormányt vezető radikális baloldali Sziriza párt választási programjában szerepelt egyebek mellett a minimálbér emelése, az ingatlanadó eltörlése, és az elsődleges államháztartási többletre megállapított cél enyhítése. A hitelminősítő szerint ezek a gazdaságpolitikai javaslatok nincsenek összhangban az előző kormány a trojka között létrejött, jelenleg érvényes memorandummal.

A Standard & Poor's elemzői kiemelik, hogy Görögország csak korlátozottan fér hozzá a kereskedelmi kötvénypiacokhoz, ezért rá van utalva a hivatalos hitelezőktől eredő finanszírozásra annak érdekében, hogy teljesíthesse az idén esedékessé váló, hozzávetőleg 17 milliárd euró szuverén törlesztési kötelezettséget.

A hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta nagyon magas, 2014 végén 178 százalék volt, bár az is igaz, hogy a lejárati profil szokatlanul hosszú: átlagosan 16,5 és fél év a teljes állományra és 30 év a hivatalos kétoldalú, valamint az euróövezeti stabilitási alapból (EFSF) származó finanszírozásokra - áll az S&P szerdai elemzésében.

Nem előzmény nélküli a lépés

Néhány napon belül a Standard & Poor's lépése a második negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben. A múlt héten - még a választások előtt - a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. A negatív kilátás indoklásában a Fitch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Más nagy londoni házak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői szerdai helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a trojkával folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.