A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a botrány nyomán bejelentett vezetőségi lemondások és a cég emiatt bizonytalanná vált további üzleti iránya negatív a kötvénytulajdonosok szempontjából.

A Moody's csütörtöki londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a Barclays "C mínusz/baa2" önálló banki pénzügyierő-osztályzatát érinti. A besorolás, valamint az "A2"-es szintű hosszú távú és a "Prime-1" rövid távú adósosztályzat ugyanakkor nem változik.

A Barclays "A2"-es besorolására a Moody's eddig is negatív kilátást tartott érvényben, azon várakozása alapján, hogy középtávon a brit kormány csökkenteni fogja a brit nagybankok támogatását.

A hitelminősítő a csütörtöki kilátásrontáshoz fűzött elemzésében közölte: attól tart, hogy a Barclaysra nehezedő részvényesi és politikai nyomás - amely máris a bankcsoport elnökének, vezérigazgatójának és működési igazgatójának lemondásához vezetett - arra kényszerítheti a céget, hogy üzleti modelljében kisebb súlyt adjon a befektetési banki üzletágnak, és üzleti kultúrájának "vélt hiányosságait" reformokkal küszöbölje ki.

Jóllehet ennek hosszabb távon lehetnek kedvező hozadékai, az ilyen váltások keltette bizonytalanság adósminőségi szempontból rövid távon mindenképpen negatív - áll a Moody's csütörtöki indoklásában.

A hitelminősítő szerint mindemellett nehéznek bizonyulhat olyan új vezérigazgatót találni a héten lemondott Bob Diamond helyére, aki nem csupán megfelelő módon ért a befektetési banki tevékenységhez, de megvan a hitelessége és a képessége azoknak a szervezeti gyengeségeknek a kezelésére is, amelyeket a kamatmanipulációs botrány feltárt.

A brit bankszektort alapjaiban megrázó botrányt az robbantotta ki, hogy a brit pénzügyi felügyelet (FSA) szerint a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen a globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor manipulálásával próbálkoztak.

A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint a pénzügyi válság előtt a Libor profitnövelő célú emelése volt, a válság elhatalmasodása után pedig a Barclays már inkább a bankközi hitelezés fő kamatlábának csökkentésével próbálkozott, igyekezve leplezni, hogy a cég milyen mértékű piaci stressz alatt állt.

A Libor - London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén.

Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely ágazati becslések szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként.