Negatívra rontotta Belgium kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Belgium egyébként magasan elsőrendű befektetői adósosztályzatának kilátását hétfőn a Fitch Ratings, a szerkezeti reformok ütemével, valamint az alkotmányos válság költségvetési kihatásaival kapcsolatos aggodalmaira hivatkozva.
MTI-Eco, 2011. május 23. hétfő, 18:52
Fotó:

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte, hogy a kilátásrontással egy időben megerősítette Belgium hosszú futamidejű szuverén kül- és beladósságának "AA plusz" besorolását, az "F1 plusz" szintű rövid távú osztályzatot és a lehető legjobb, "AAA" besorolási országplafont.

A negatív osztályzati kilátás a Fitch indoklása szerint a cég által a strukturális reformok jövőbeni ütemével kapcsolatban táplált aggályokat tükrözi. A hitelminősítő szerint emellett aggodalom forrása az is, hogy az alkotmányos válság megoldása nélkül lehetséges lesz-e az államháztartási konszolidáció felgyorsítása.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy a folytatódó belpolitikai viszály ellenére Belgium napi költségvetés-kezelési gyakorlata továbbra is erőteljes, összhangban a magas szintű belga adósosztályzatokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK