A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén orosz adósosztályzat második értékelése. Az előző alkalommal, április 15-én változatlan negatív kilátással erősítette meg Oroszország besorolását.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's Investors Service tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott "BB/Ba" sávba.

A Standard and Poor's idén szeptemberben negatívról stabilra javította Oroszország "BB plusz" szintű, hosszú távú államadós-besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy némileg enyhültek az orosz gazdaságot terhelő külső kockázatok, Oroszország folytatja a kettős külső sokkhoz, az alacsony olajárakhoz és a nyugati szankciókhoz való alkalmazkodást.

A TASZSZ orosz hírügynökség által megkérdezett orosz elemzők egybehangzóan úgy vélték, hogy a Fitch Ratings az államadósi besorolás szintjén hosszú ideig, legalább 1-1,5 évig nem változtat, de a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást stabilra változtatja, követve a Standard & Poor's példáját.

Az orosz elemzők emlékeztettek arra, hogy javult a makroökonómiai helyzet Oroszországban, stabilizálódott az orosz rubel árfolyama. Emellett kedvezőbbé váltak a világgazdasági feltételek, és csitultak az Oroszország körüli geopolitikai feszültségek.

"Stabilizálódik a gazdaság, a rubel árfolyama és a kőolaj ára. Egy-másfél évvel ezelőtt még komolyan tárgyaltak arról, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszország ellen. Erről most is beszélnek, de jóval enyhébb formában" - hangoztatta Vlagyimir Tyihomirov, a BKSZ (BrokerCreditService) pénzügyi csoport közgazdásza.



A rubel dollárhoz viszonyított árfolyama az év eleje óta 12,6 százalékkal, a kőolaj ára pedig több mint 37 százalékkal emelkedett. Az éves infláció szeptemberben 6,4 százalékra lassult, és az év végére 5,5-6 százalékra mérséklődhet. A súlyos válságba került orosz gazdaság az idei negyedik negyedévben éves összehasonlításban már növekedésnek indulhat.