Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország a negyedik legnagyobb éves és negyedéves GDP-növekedést érte el az Európai Unióban.

A harmadik negyedévben szezonális kiigazítással az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamában a bruttó hazai termék (GDP) és 0,3 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.

Az első és a második negyedévben az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban pedig 0,4 majd 0,5 százalék volt a szezonálisan kiigazított negyedéves GDP-növekedés.

Az euróövezetben a harmadik negyedévben elért 0,2 százalékos növekedés négy éve, 2014 második negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki az Eurostat adataiból.

Az egy évvel korábbival összevetve a harmadik negyedévben az euróövezetben 1,6 százalék, az EU-ban 1,8 százalék volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.

Mindkét térség GDP-növekedési üteme folyamatosan csökken. Az eurövezet éves GDP-növekedése a 2017 negyedik negyedévi 2,7 százalékról az idei első negyedévben 2,4 százalékra, a másodikban 2,2 százalékra csökkent. Az EU-ban a tavalyi negyedik negyedévben 2,6 százalék, az idei elsőben 2,3 százalék, a harmadikban pedig 2,1 százalék volt az éves GDP-növekedés.

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb GDP-növekedést Málta érte el, 3,6 százalékosat. Romániában 1,9 százalék volt a negyedéves növekedést, Lettországban és Lengyelországban 1,7 százalékos, majd Magyarország és Szlovénia áll 1,3 százalékkal.

A bruttó hazai termék négy országban zsugorodott a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest: Litvániában 0,3 százalékkal, Németországban és Svédországban 0,2 százalékkal és Olaszországban 0,1 százalékkal.

A legnagyobb éves növekedést Málta érte el a harmadik negyedévben, 7,9 százalékosat. A lengyel éves GDP-növekedés 5,7 százalék volt a harmadik negyedévben, a lettországi 5,3 százalékos, a magyar a rangsorban a negyedik legnagyobb, 5,2 százalékos, a szlovén 5,0 százalékos, a szlovák 4,5 százalékos, a román 4,1 százalékos.