Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lettországnak - sok más országhoz hasonlóan - elsősorban az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbértékével kapcsolatban mutatkoznak nehézségei. A deficit jelenleg 8 százalék, a céldátumig szigorú takarékossági politikával akarják 3 százalék alá szorítani.


A szomszédos Észtország már jövőre csatlakozni akar az euróövezethez, az észt törekvéssel kapcsolatos európai bizottsági állásfoglalás a következő hetekben várható. Litvánia - nem hivatalosan - ugyancsak 2014-re teszi az euró bevezetését.

Lettország bruttó hazai terméke (GDP) 18 százalékkal csökkent 2009-ben az egy évvel korábbihoz képest, így a 2,2 millió lakosú ország szenvedte meg leginkább a válságot tavaly az egész Európai Unióban.


Lettország 2008 decemberben 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott az IMF szervezésében az IMF-től (1,7 milliárd euró), az EU-tól (3,1 milliárd euró), a skandináv országoktól (1,8 milliárd euró), a Világbanktól (400 millió euró), Csehországtól (200 millió euró), Lengyelországtól(100 millió euró), Észtországtól (100 millió euró) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD, 100 millió euró), 2011 eleji lejáratra.