Az élelmiszeráraktól megtisztított magárindex a 2010-es bázisévhez viszonyítva 99,7 ponton állt. A múlt hónapban éves összevetésben 0,2 százalékos defláció volt Japánban. A defláció döntően a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenésének tudható be, ezt az energiaárak növekedése ellensúlyozta. Az energiaáraktól is megtisztított árindex 0,6 százalékos csökkenést mutatott.

Idén január folyamán előzetes adatok szerint 0,5 százalékos deflációt regisztráltak a fővárosban, ahol már sorozatban a 45. hónapja csökkentek a fogyasztói árak. A tokiói adatok általában az egész országra nézve pontos előrejelzést adnak az árindex változásáról.

Elemzők rámutattak, hogy az adatok azt jelzik: Japán egyelőre nagyon messze van a jegybank által a héten a kormány nyomására meghatározott 2 százalékos inflációs céltól.

Abe Sindzó miniszterelnök gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb céljaként tekint a defláció letörésére, ezért a pénteki adatok fényében a kabinet vélhetően további monetáris lazításra fogja sürgetni a jegybankot, amely a héten azt közölte, hogy 2014 januárjától havi mintegy 13 ezer milliárd jen értékben fog vagyoneszközöket vásárolni a pénzkínálat növelése érdekében.

A jegybank e heti előrejelzésében a március 31-ig tartó idei üzleti évre 0,2 százalékos áresést várt, míg a következő üzleti évre 0,4 százalékos inflációt jósolt.