Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A posztért négy jelölt szállt versenybe: Dana Reizniece-Ozola lett, Pierre Gramegna luxemburgi, Mario Centeno portugál és Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter - írta az MTI.

Az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai egyszerű többséggel, két és fél évre fogják megválasztani az új elnököt.

Jeroen Dijsselbloem jelenlegi, holland szociáldemokrata elnök mandátuma 2018. január 13-án jár le, sajtójelentések szerint ugyanakkor már az utóbbi hónapokban is ingott a széke, miután hazai pártja, a Munkapárt (PvdA) hatalmasat bukott a tavaszi választásokon, és nem lett tagja az új kormánynak.

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a napokban hangsúlyozta: a csoport következő elnökének is szociáldemokrata politikust kell választani, az ugyanis "veszélyes" lenne, ha a főbb uniós intézmények - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - után újabb testület is néppárti vezetés alá kerülne.

Szakértők szerint a legnagyobb esélyes Mario Centeno, aki hivatalosan független politikusként tagja a szocialista portugál kormánynak.

Kedden olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a szavazást elhalasztják a német kormányalakítási tárgyalások kudarca és a közelgő olasz választások miatt - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.