Négynapos munkahét - Kassán

Hónapokig folytatódhat a kassai acélműben a négynapos munkahét, amit bizonyára sokan követendő példának tartanának addig, amíg meg nem tudnák, hogy emiatt csökkentették a dolgozók fizetését.
Barabás Júlia, 2019. május 16. csütörtök, 06:40
Fotó: Napi.hu

A 12 ezer embert foglalkoztató kassai U. S. Steel acélmű vezetősége szerint a négynapos munkahét, amely miatt csökkent a dolgozók fizetése, akár több hónapig is érvényben maradhat a vállalatnál - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a jelenlegi foglalkoztatottságot, az acéliparban azonban napról napra rosszabb a helyzet. Már az idei első negyedév is rosszra sikeredett, és az év hátralevő részére sem bizakodunk látványosabb javulásban" - nyilatkozta James E. Bruno, a kassai acélmű elnöke. Ezért a rövidített munkahét több hónapig is eltarthat.

Az alkalmazottak azért a munkanapért, amelyen otthon maradnak, a bérük 70 százalékát kapják meg, ami azt jelenti, hogy nagyjából hat százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak a rövidített munkahét miatt. A társaságnál a dolgozói munkakörökben tavaly 1746 euró (552 ezer forint) volt a bruttó átlagfizetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK