Négynapos munkahetet javasolnak - kész a törvényjavaslat

A román parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné a négynapos munkahét bevezetését az alkalmazottak és a munkaadók megegyezése esetén.
Barabás T. János, 2016. március 25. péntek, 19:22

A bukaresti képviselőház szakbizottságai elé került a négynapos munkahetet lehetővé tevő tervezet - számolt be a hírtelevíziók beszámolói alapján a maszol.ro. A jogszabály a munka törvénykönyvét módosítja.

A tervezet lényege: ha az alkalmazottak megegyeznek a munkaadóval abban, hogy napi tíz óra legyen a munkaidejük, akkor csak heti négy napot kell dolgozniuk. A törvénymódosító javaslatot korábban a szenátus elutasította, de a döntő a képviselőház állásfoglalása lesz.

A javaslat előterjesztői hangsúlyozzák, hogy a négynapos munkahét bevezetése opcionális, teljes mértékben a munkaadók és az alkalmazottak egyezségétől függ. Érvelésük szerint ez a lehetőség elsősorban a 25 és 40 év közötti személyeknek kedvez, akik könnyebben teljesíthetik a napi tíz órás munkaidőt, de jól fog a 30 év fölötti családosoknak is, aki így igazán hosszú hétvégéket tölthetnek a hozzátartozóikkal.

A módosítás kezdeményezői elismerik, hogy a napi tíz órás munkaidő megterhelő lehet, ám szerintük jelenleg is nagyon sok alkalmazott túlórázik, ráadásul egy részük még plusz pénzt sem kap ezért.

Ugyanakkor a munkaadók számára kedvezőtlen lehet, hogy péntekenként alkalmazottak nélkül maradnak. Ez elsősorban a kereskedelemmel foglalkozó cégeket érintené hátrányosan. A személyre szabott munkaidő azonban bizonyosan súlyos munkaszervezési problémákat vetne fel.

Nem példa nélküli a rövidített munkahét
A négynapos munkahét bevezetésére van már példa a világon. Gambiában törvény szerint közalkalmazottak munkaideje 8-tól 18 óráig tart, és a péntek szabad. A rövid munkahetet bevezették 2008-ban Utah amerikai állam 17 ezer közalkalmazottja számára is, ám az újítás nem vált be, így 2011-ben visszaállították a régi rendszert.

Hollandiában már meglehetősen sok cég bevezette a nap tíz órás munkaidőt és a négynapos munkahetet. Nagy-Britanniában elsősorban a sajtóban népszerű ez a munkarendszer - írta a maszol.ro.

HOZZÁSZÓLÁSOK