Negyvenszázalékos nyugdíjemelés - csúcsra jár az osztogatás a szomszédban

Romániában gigantikus nyugdíjemelést hoz az ősz és a pedagógusok is jól járnak. A román költségvetésen azonban éppen akkor üthet újabb lyukat az osztogatás, amikor a koronaválság kezelése amúgy is viszi a pénzt.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 9. szerda, 12:30
Fotó: Reuters

Elfogadta hétfőn a parlament két házának együttes munkaügyi szakbizottsága a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának azt a javaslatát, hogy szeptembertől 40 százalékkal nőjenek a nyugdíjak Romániában - adta hírül a Maszol.

A testület a költségvetés kiigazításáról szóló, jelenleg hatályos sürgősségi kormányrendeletet módosította, amelyik csak 14 százalékos nyugdíjemelést ír elő.

A szakbizottság emellett - szintén a PSD javaslatára - úgy módosította a jogszabályt, hogy a pedagógusok 2021 helyett már idén megkaphassák a bértörvényben előírt fizetésemelésüket. A g4media.ro szerint a PSD azt szeretné, hogy a parlament két háza még szeptember első felében együttes ülésen szavazzon a sürgősségi kormányrendelet hétfőn elfogadott módosításairól.

Ha az megtörténik, az államfőnek joga van visszaküldeni a jogszabályt a parlamentnek, de meg is támadhatja azt az alkotmánybíróságon. A nyugdíjak 40 százalékos megemelése és a pedagógusok előrehozott bérnövekedése rendkívüli módon megterhelné a koronavírus-járvány miatt amúgy is túlfeszített állami költségvetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK