Néhány amerikai nem volt hajlandó elhagyni a karanténhajót

Az Egyesült Államokban is karanténba kerültek a Diamond Princess üdülőhajó hazaszállított amerikai utasai - jelentette be hétfőn az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).
Szász Péter, 2020. február 17. hétfő, 21:16
Fotó: Reuters

A több mint 300 amerikai állampolgárt hazaszállító két repülőgép közül az egyik gép Kaliforniában szállt le, még vasárnap, a másik pedig hétfőn érkezett meg Texasba. Az utasokat mindkét államban katonai támaszpontokra vitték, ahol a koronavírusos megbetegedéssel fenyegetettek megfigyelésére kialakított, speciális részlegeket hoztak létre.

A Tokióból hazaérkezett utasoknak két hetet - a maximális időtartamot - kell karanténban tölteniük. Azt a 14 turistát, akin az előzetes vizsgálatok már kimutatták a fertőzöttséget, azonnal kórházba szállították - írja az MTI.

A CDC közleménye szerint a vírusfertőzés nyomán kialakult új típusú tüdőgyulladás első tünetekor azonnal elkülönítik a betegeket. Az üdülőhajón tartózkodott amerikai utasok közül legalább negyven amerikai beteget japán kórházban ápolnak.

Egy tucatnyi amerikai azonban nem volt hajlandó elhagyni a hajót, annak ellenére, hogy az amerikai kormányzat kifejezetten erre a célra bérelt chartergépeket küldött az utasokért.

HOZZÁSZÓLÁSOK