A katonai beavatkozásban az a több ezer iraki szunnita önkéntes is részt vesz, akiket a török haderő tavaly december óta képzett ki az észak-iraki Basika táborban. A Törökország által felfegyverzett szunnita katonák a Kurd Regionális Kormányzat haderejével, a pesmergákkal együtt indítják majd meg az ostromot - véli tudni a török sajtó.

Az iraki kormány nem nézi jó szemmel Ankara törekvéseit, mivel a bagdadi vezetés inkább a síita muzulmán felekezetű katonáival vonulna be Moszulba. A török kormány úgy véli, hogy a lépés vallási ellentéteket szítana, aminek következtében menekültek százezrei kelhetnek útra a 1,5 milliós iraki városból. Az utóbbi napokban folyamatosan érkeznek a török páncélautók az Irakkal szomszédos, délkeleti Sirnak tartomány Habur átkelőhelyéhez, hogy biztosítsák a határ védelmét.

Hulusi Akar török vezérkari főnök pénteken az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen a terrorizmusellenes nemzetközi koalícióba tartozó országok vezérkari főnökeinek találkozóján. Legutóbb fél évvel ezelőtt rendeztek hasonló összejövetelt.