Néhány napon belül megkezdődhet a moszuli hadművelet

A tervek szerint néhány napon belül megkezdődhet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet iraki fellegvárának tartott Moszul felszabadítására irányuló hadművelet - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség török, amerikai és iraki tisztviselőkre hivatkozva.
MTI, 2016. október 14. péntek, 14:01
Fotó: Reuters

A katonai beavatkozásban az a több ezer iraki szunnita önkéntes is részt vesz, akiket a török haderő tavaly december óta képzett ki az észak-iraki Basika táborban. A Törökország által felfegyverzett szunnita katonák a Kurd Regionális Kormányzat haderejével, a pesmergákkal együtt indítják majd meg az ostromot - véli tudni a török sajtó.

Az iraki kormány nem nézi jó szemmel Ankara törekvéseit, mivel a bagdadi vezetés inkább a síita muzulmán felekezetű katonáival vonulna be Moszulba. A török kormány úgy véli, hogy a lépés vallási ellentéteket szítana, aminek következtében menekültek százezrei kelhetnek útra a 1,5 milliós iraki városból. Az utóbbi napokban folyamatosan érkeznek a török páncélautók az Irakkal szomszédos, délkeleti Sirnak tartomány Habur átkelőhelyéhez, hogy biztosítsák a határ védelmét.

Hulusi Akar török vezérkari főnök pénteken az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen a terrorizmusellenes nemzetközi koalícióba tartozó országok vezérkari főnökeinek találkozóján. Legutóbb fél évvel ezelőtt rendeztek hasonló összejövetelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.10.14 17:25

Érdekes erdogan hozzáállása, fenyegetődzik, nyilván a szunnitáit félti, így viszont soha véget nem érő középkori siita- szunnita hitvitába keveredtünk, ezek vissza akrnak menni a kőkorba, a kannibalizmust is be fogják vezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.10.14 16:41

@Dakota Summer:
Ezzel mit akartál mondani?
Az ISIS uralta területen nagyobb biztonságban vannak, maradjon hát így minden? Az ISIS-t ne bántsuk? Vagy rosszul értettem?
Pár hónapja és most is tőlük rettegtek, hogy majd itt fognak robbantgatni. El kellene dönteni végre mit akartok?
Szerintem túl kell rajta lenni, természetesen a minimális polgári áldozatokkal. A humánum ezt mondatja, de ugyanakkor nem látom ezt hogyan lehetne megvalósítani. Azt viszont tudom, hogy ha nem tiporják el az ISIS-t, akkor sokkal rosszabb az egész arab világnak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.14 16:24

Természetesenn a moszuli hadművelet - ellentétben az aleppóival - nem fenyegeti a civil lakosságot, köztük nőket, gyerekeket, öregeket. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html