Donald Tusk az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, volt lengyel miniszterelnök lehet az Európai Néppárt (EPP) következő elnöke - vette át a Frankfurter Allgemeine Zeitung hírét a onet.pl. A francia Joseph Daul utódát a párt novemberi kongresszusán választják meg Zágrábban.

A legesélyesebbnek az Európai Tanács jelenlegi lengyel vezetőjét, Donald Tuskot tartják erre a posztra, akinek hivatali ideje novemberben lejár - írja a német lap. A volt lengyel miniszterelnök a múlt hónapban azt ígérte, hogy rövidesen tájékoztatást ad a jövőre vonatkozó terveiről.

Nem hivatalos információk szerint, amelyekre a német újság hivatkozik, Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője nem indul a konzervatív európai párt elnöki posztjáért, mert úgy véli nem lenne helyes, hogy mind az Európai Parlament legnagyobb frakcióval rendelkező pártcsaládja, mind az Európai Bizottság élén német politikus álljon. (Az utóbbit Ursula von der Leyen volt német hadügyminiszter fogj vezetni).

Fajsúlyos vezető

Weber ellen szól az is, hogy sohasem töltött be kormányzati pozíciót így nem tudna kellő súlyt biztosítani a néppártnak az európai politikában, nem tudna a szükséges határozottsággal fellépni például a francia elnökkel, a centrista Emmanuel Macronnal szemben - mondták szakértők a német lapnak. Brüsszelben úgy látják, hogy az Európai Tanács volt vezetőjének megválasztása az EPP elnökévé növelné a néppárt súlyát.

Az 1976-ban alapított Európai Néppárthoz jelenleg 84 párt és partner szervezet tartozik 43 európai országból. A magyar kormánypárt, a Fidesz tagságát a budapesti kormány jogállamiságot romboló politikája miatt tavasszal felfüggesztették. Tusk 2018 novemberében Orbán Viktorra magyar kormányfőre célozva egyebek mellett azt mondta: Senkinek sincs a joga ahhoz, legalábbis a mi pártcsaládunkban, hogy támadja a liberális demokráciát.