Fél évvel az országos választás után Berlinben a törvényhozás immár negyedszer is kancellárrá választotta Angela Merkelt. A 709 képviselő közül 364-en szavaztak reá. Ezt követően Merkelt Frank Walter Steinmeier államelnök - a német alkotmány értelmében - rezidenciáján, a Bellevue Palotában kinevezte kancellárnak, csakúgy mint 15 miniszterét- számolt be az InfoRádió müncheni tudósítója.

Merkel és miniszterei eskütételére ismét a törvényhozás épületében (Reichstag) került sor, és ezzel hivatalba lépett a keresztény pártok és a szociáldemokraták megállapodása alapján létrejött koalíciós kormány - csaknem fél éven át tartó alkudozás eredményeképpen - írja az infostart.hu. A látogatók padsorában először foglalt helyet a kancellár anyja, valamint férje és fogadott fia.

Az új kormányra nehéz feladatok megoldása vár:

  • hogyan sikerül a régóta sürgető digitalizálást úgy megvalósítani, hogy ne csak munkahelyek leépülését vonja maga után, hanem új álláslehetőségeket is teremtsen?
  • Miként lehet az Európai Unión belül az egyesülés folyamatát felgyorsítani, egyben pedig kiegyensúlyozott választ adni az amerikai elnök politikai szeszélyeire?
  • De legalább ennyire súlyos problémát jelent a lakosság politikával szemben érzett csömöre, valamint a szociális és belső biztonság szavatolása.

Az új belügyminiszter, Horst Seehofer ezzel kapcsolatban úgymond nulla toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben, és hangsúlyozta, hogy elsődleges célja Németország biztonságának javítása. Seehofer - aki 9 és fél éven át állt a bajor tartományi kormány élén, - úgy vélte, hogy Bajorország ma Európa egyik legbiztonságosabb területe, és ezt új tisztségében az egész Németországra szeretné kiterjeszteni, azaz mielőbb felszámolni a kancellár által is említett úgy-nevezett no-go övezeteket - tudósított a rádió.

A kép forrása: AFP.