BUX
39138

Nehéz idők várnak az USA-ra

Egyebek mellett a krónikusan magas munkanélküliség és a lagymatag feldolgozóipari talpraállás közepette az Egyesült Államok gazdasága még nehezebb időkkel néz szembe - legalább is az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO) szerint.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 19:23

Az USA munkanélküliségi rátája 2014-ig nem fog az 5 százalék körüli szintre süllyedni - idézte Douglas Elmendorfot, a CBO elnökét a CNBC.

Az adózási és közfinanszírozási szabályozás jelentősebb változásai hiányában a kormány küzdeni fog a magas költségvetési hiányból való kikecmergéssel, ez pedig a novemberi részleges kongresszusi választások kimenetelét is befolyásolhatja a CBO szerint.

A gazdaság aggasztó helyzete miatt a választók megbüntethetik Obamát és a demokratákat, miután a hatalmas költségvetési hiányért a közember elsősorban a kormányzati kiadásokat és a magas munkanélküliséget okolják.

A kongresszus költségvetési elemző hivatala szerint az USA idei költségvetési hiánya úgy 1342 milliárd dollárt tehet ki, ami kisebb, mint a CBO márciusi, 1368 milliárd dolláros prognózisa. Az eltérést nagyrészt a pénzügyi vállalatok kisegítésére létrehozott TARP pénzügyi alap vártnál valószínűleg kisebb forrásfelhasználásával indokolták.

Ugyanakkor a 2011-es költségvetési évre - amely az Államokban október elsején kezdődik, a korábbi 996 milliárd dollárnál valamivel magasabb, 1066 milliárd dollárost deficitet várnak.

A CBO számai valamivel kedvezőbb képet festenek a költségvetési hiány várható alakulásáról, mint a Fehér Ház legutóbbi prognózisai, azonban eltérő módszertanon alapulnak.

Tavaly 1413 milliárd dollárt - a GDP 9,9 százalékát érte el az USA költségvetési hiánya, amely történelmi rekordnak számít.

A következő évekre a hivatal a deifict mérséklődésére számít, így 2012-ben 665, 2013-ban pedig 525 milliárd dollár lehet a büdzsé hiánya.