"Nehezen érthető a Moody's döntése"

Bírálta az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) vezetője a Moody's Investors Service döntését, amellyel a hitelminősítő megvonta a legjobb adósságbesorolást az ESM-től és az ideiglenes válságkezelő rendszertől (EFSF). Az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurogroup) elnöke a döntésre reagálva hangsúlyozta, hogy az övezet országai kitartanak mindkét intézmény mellett.
MTI, 2012. december 1. szombat, 14:39
Fotó: Napi.hu

A Moody's a péntek éjjel bejelentett döntést indokolva kiemelte, a súlyos szerkezeti problémákkal küszködő Franciaország a két mentőrendszer pénzügyi forrásainak második legnagyobb hozzájárulója.

Klaus Regling, aki az ESM-et ügyvezető igazgatóként, az EFSF-et pedig vezérigazgatóként irányítja, úgy véli, "nehezen érthető a Moody's döntése". A német szakember közleményében hangsúlyozta: a válságkezelő rendszereket működtető ügynökség "nem osztja a hitelminősítő megközelítését, mert az nem veszi kellőképpen figyelembe az ESM rendkívül erős intézményi felépítését és politikai támogatottságát, valamint a tőkeszerkezetét".

A multilaterális hitelezők között 2014-re az ESM rendelkezik majd a legnagyobb befizetett tőkével - emelte ki Regling. Hozzátette, hogy az ESM elsőbbségi hitelezői státust élvez, az EFSF kötelezettségeire vállalt tagállami garanciák értéke pedig rendkívül magas, 780 milliárd euró, mindez igen nagy stabilitást biztosít a kettős válságkezelő rendszernek.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Eurogroup elnöke, aki egyben az ESM és az EFSF kormányzótanácsát is vezeti, a közleményben kiemelte: az euróövezet valamennyi tagállama kiáll a két intézmény mellett, "politikailag és pénzügyileg is".

HOZZÁSZÓLÁSOK