December előtt aligha várható áttörés a kérdésben, mert meg kell várni az új német kormány megalakulását - mutattak rá EU-diplomaták.

"Még több idő kell a tárgyalásokhoz, mert több kérdés továbbra is nyitott" - ismerte el Luc Frieden luxemburgi pénzügyminiszter. A hónapok óta tartó viták ellenére még jó néhány alapvető kérdésről nincs egyezség.

A bankmentés és -bezárás a bankunió második pillére. Az első pillér, a közös európai bankfelügyelet 2014 novemberében indul az Európai Központi Bank elképzelése szerint. Ezt megelőzően, 2014. január 1-jén lép hatályba az új tőkemegfelelési szabályozás, a CRD IV, amely lényegében a Bázel III néven ismert nemzetközi ajánlásokat építi be az uniós jogrendbe.

A második pillérben számos kérdés vita tárgya, például az, hogy melyik intézmény hatáskörébe tartozzon a döntés egy bank bezárásról. Arról már döntöttek, hogy ha egy bank bajba kerül, a részvényeseknek és a hitelezőknek kell először a "kasszához járulniuk", de megkímélik a 100 ezer euró alatti megtakarításokat. Ezek után következhetnek az egyes tagállamok mentőalapjai, és csak végső soron az európai mentőalap, az ESM.

Az EU-miniszterekre nyomás nehezedik, hogy még az idén tető alá hozzák a bankunió projektjét, hogy a jövő májusi európai parlamenti választások előtt megszülessenek a szükséges határozatok. Még az idén meg kell születnie a politikai döntésnek - szögezte le Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter.