Nekik bezzeg a brexit után is jó lesz

Jól fognak bánni a Nagy-Britanniában letelepült lengyelekkel azt követően, hogy a szigetország elhagyja az Európai Uniót - ígérte meg a londoni kormány Európa-ügyi minisztere Varsóban.
Barabás Júlia, 2017. március 12. vasárnap, 17:33
Fotó: MTI/EPA

A brit kormány értékeli azt a munkát, amelyet a Nagy-Britanniában dolgozó lengyel vendégmunkások végeznek és eltökélt abban, hogy biztosítsa a szigetországban élő lengyelek jövőjét azt követően, hogy az ország kilép az Európai Unióból - jelentette ki Varsóban az amerikai és európai ügyekért felelős brit miniszter, Alan Duncan.

A politikus azokat a lengyel állampolgárokat szólította meg hazájukból, akik Nagy-Britanniában vállaltak munkát az elmúlt közel másfél évtizedben, kihasználva a szabad munkaerő-áramlás jogát. Közülük sokan attól tartanak, hogy a brexit miatt hamarosan vissza kell térniük Lengyelországba.

A miniszter szerint nincs egyszerű megoldást arra a kérdésre, hogy miként garantálják a kilépés után az uniós állampolgárok szerzett jogait. A helyzetet nem tudják rendezni egyik napról a másikra, de nyitottak minden ezzel kapcsolatos tárgyalásra.

Alan Duncan elismételte kormánya álláspontját, miszerint a kilépéssel csak az EU-t, nem Európát hagyják el. Az egész világgal kapcsolatban akarnak maradni, különösen egy olyan térséggel, ahol nő az orosz fenyegetettség - utalt Kelet-Közép-Európára.

HOZZÁSZÓLÁSOK