Nem áll le az USA: odacsapnak az oroszoknak

Amerikai demokrata párti és republikánus szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett elő Oroszország elleni újabb szankciókra.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 3. péntek, 07:18
Fotó: AFP

A politikusok célja az, hogy megbüntessék Moszkvát az amerikai választásokba történt beavatkozásáért, valamint a szíriai és ukrajnai orosz szerepvállalásáért. A törvényjavaslat egyúttal a kiberbűnözés elleni harc erősítését is szorgalmazza - mondta újságíróknak Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor, a törvényjavaslat egyik fő szorgalmazója.

A tervezet az orosz szuverén adóssággal (vagyis a külföldi pénznemben kiadott államkötvényekkel) összefüggő tranzakciók szűkítését indítványozza, orosz energetikai és olajprojekteket, valamint az orosz uránimportot érintő megszorításokat, továbbá az orosz politikai és gazdasági élet egyes szereplői elleni büntető intézkedéseket javasol - írja az MTI. (Elképesztő: 200 ezer milliárd forintból gazdálkodik jövőre a Pentagon.)

"A jelenleg érvényben lévő szankciók kudarcot vallottak abban, hogy elrettentsék Oroszországot a közelgő félidős választásokba történő beavatkozástól" - fogalmazott Graham szenátor az újságíróknak. Az amerikai kongresszus tavaly nyáron fogadott el büntető intézkedéseket Oroszország ellen, de néhány törvényhozó úgy látja, hogy e szankciókat a kormányzat ímmel-ámmal tartja be. Bob Menendez, demokrata párti szenátor álláspontja szerint a kormányzat nem szerzett érvényt valamennyi szankciós döntésnek. Ez a mostani törvényjavaslat megerősíti a korábbi törvényben foglaltakat, és - fogalmazott Menendez - "Putyinnak végre meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok többé nem tűri el magatartását".

Csütörtökön délután a Fehér Ház szóvivőjének szokásos sajtóértekezlete előtt tartott tájékoztatón Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője, a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy Moszkva változatlanul folytatja "kiterjedt kampányát" az Egyesült Államok ellen, és célja az Egyesült Államok "meggyöngítése és megosztása". Ugyanezen a sajtótájékoztatón Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter arról beszélt, hogy az orosz befolyásolási kísérletekkel - mint mondta - "az amerikai demokrácia van veszélyben".

A kép forrása: AFP/Yuri Kadobnov.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.03 13:22

Érdekes, minél többet szankcióznak, annál jobban megy az oroszoknak. Külföldi háborúk, vébé, óriási külkertöbblet stb. Mi lenne ha nem lennének szankciók...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2018.08.03 07:37

Minden héten egy újabb szankció amivel együttműködésre osztonzik a szankcionaltat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html