Nem gondolná, mennyivel fizet többet az élelmiszerért

Az OECD átlagánál valamivel rosszabbul alakult az infláció Magyarországon, súlyos gondok Törökország esetén mutatkoztak.
Komócsin Sándor, 2018. november 6. kedd, 11:42
Fotó: Shutterstock

Az OECD tagországaiban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak 2018 szeptemberében, mint 2017 azonos hónapjában - derült ki a világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet adataiból. Ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor ugyanazt az átlagos inflációs adatot eredményezték a mérések.

Ugyanakkor az átlag mögött jelentős ugrás figyelhető meg Törökországban, amely esetén a szeptemberi év/éves áremelkedés 24,5 százalék volt az augusztusi 17,9 százalék után. Törökország nélkül számolva lassult a pénzromlás átlagos üteme, mégpedig a 2,2 százalékra a nyár végi 2,4 százalék után, ami az USA és Kanada gyengébb inflációjának köszönhető.

Az energiaárak a teljes OECD átlagában kisebb ütemben, 8,2 százalékkal mentek felfelé az ősz első hónapjában, mint augusztusban, amikor 10,2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerárak viszont szeptemberben 2,3 százalékkal voltak az egy évvel korábbi fölött, miközben augusztusi inflációjuk 2,0 százalék volt. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció a nyár végén 2,1 az ősz elején 2,3 százalék volt.

Magyarország esetén az átlagosnál valamivel rosszabb értéket mértek az OECD statisztikusai. Ez különösen az élelmiszerek esetén feltűnő, amelyek szeptemberben 4,6 százalékkal kerültek többe, mint 2017 szeptemberében. Nem lett olcsóbb az energia sem: 8,5 százalékkal drágult egy év alatt, az átlagos inflációs adat pedig 3,6 százalék lett. A maginfláció 2,2 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2018.11.06 14:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.06 13:19

Megérdemli a hülye nép, és köszönje meg a rohadék magyar politikai körnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html