Nem jelennek meg a fontosabb amerikai makroadatok pénzhiány miatt

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) bejelentette, hogy pénz hiányában ideiglenesen felfüggeszti munkáját, így nem ismerteti a befektetők körében a legfontosabbnak tartott makrogazdasági adatokat sem.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 27. csütörtök, 11:12
Fotó: Reuters

A BEA számos más amerikai kormányintézethez hasonlóan azért volt kénytelen felfüggeszteni a munkáját, mert bár a múlt héten az amerikai törvényhozók megállapodtak, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati működéshez szükséges forrásokat, ezt nem írta alá Donald Trump.

Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy a kormányzati költségvetés nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét. A labda így visszapattant a törvényhozók térfelére, akik viszont nem tudták egymást meggyőzni, így a kormányzat nem létfontosságú ágazatai leálltak forráshiány miatt.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) közli egyebek között a GDP-re, az inflációra, a személyes jövedelmekre és kiadásokra, a kereskedelem alakulására, valamint az új lakások értékesítésére vonatkozó adatokat.

A munkaügyi minisztérium ugyanakkor továbbra is ismerteti heti és havi adatait, köztük például csütörtökön a heti munkanélküliségi adatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK