Indokolatlanul lassú a kormány terve az üzletek újranyitására és a szolgáltatások beindítására - panaszkodott Tomás Prouza a Cseh Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség elnöke a Radio Praha tudósítása szerint. Kifogásolja azt is, hogy az érintettekkel nem konzultáltak mielőtt döntöttek a fokozatos újraindulásról. Prouza szerint furcsa tervvel állt elő a prágai kormány összevetve a Csehország szomszédainál tervezett hasonló lépésekkel.

A bevásárlóközpontok szakmai szervezete szintén protestált, mivel úgy érzik, hogy háttérbe tolták ezeket a kereskedelmi létesítményeket. Álláspontjuk szerint könnyedén teljesítik a legszigorúbb tisztasági előírásokat is. A kormány elképzelése szerint április 20. és június 8. között fokozatosan indítják újra az életet, természetesen csak akkor, ha vírus is úgy gondolja, azaz nem jön a járvány újabb hulláma.

A hagyományos piacok, a kézműves árusok és a használtautó-kereskedők lesznek az első fecskék 20-án, őket a maximum ezer négyzetméteres üzletek, az autóvezető-iskolák, a konditermek követik május 12-én. A szabadtéri résszel is rendelkező vendéglők, kávézók, a múzeumok és a fodrászok május 25-étől kezdhetnek újra. A nagy bevásárlóközpontokat és a vendéglők, kávézók belső helyiségeit csak június 8-án lehet majd kinyitni.

Az általános iskolák 1-5. osztályainak tanulói május 25-én ülhetnek vissza az iskolapadba, de osztálytermenként csak maximum 15-en. A szünetekben kötelező lesz az arcmaszk viselése, az órákon a tanár dönti el, hogy hordja-e azt vagy sem.

Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitness-klubok, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül. Május 25-től ugyancsak kinyithatnának a vendéglők kerthelységei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is - .

Utolsóként, június 8-tól, pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is. Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős - idézte Karel Havlícek kormányfőhelyettest az MTI.