Nem vacakoltak a közszolgálatban dolgozókkal Szerbiában

Szerbiában jelentősen csökkent a közszférában foglalkoztatottak száma, miközben összességében sokkal több alkalmazottnak van munkája, mint három évvel ezelőtt.
Barabás Júlia, 2019. március 2. szombat, 11:38
Fotó: Shutterstock

Az alkalmazottak száma több mint 156 ezerre nőtt Szerbiában 2015 és 2018 között, miközben a közszférában majdnem 30 ezerrel csökkent - vette át a vajdasági Szabad Magyar Szó a Blic című újság információját. Míg 2015-ben kicsit több mint 635 közalkalmazottat tartottak nyilván, 2018 végére már csak 606 ezren dolgoztak a közszférában.

A legtöbben a közszolgáltató vállalatokból távoztak, ahol az elmúlt három évben több mint 16,5 ezer alkalmazott mondott fel. A változás a létszámstop a következménye, amelynek értelmében a közintézmények és a közszolgáltatók nem vehettek fel új dolgozókat a távozó alkalmazottak helyére.

Ljubodrag Savic közgazdász professzor szerint megállapítható, hogy csökkent az állami jövedelemért dolgozók száma, de az is, hogy az olyan szektorokban, mint az egészségügy, ahonnan minden évben sokan távoznak a jobb munkakörülmények miatt, ez kihat a szolgáltatás minőségére.

HOZZÁSZÓLÁSOK