Nem akar változtatni a Bank of England

Továbbra sem változtatott a Bank of England (BoE) eszközvásárlási programján, marad a 375 milliárd fontnyi keret. A program ezt az eszközvásárlási szintet 2012 februárjában érte el és tartja, annak ellenére, hogy többen a továbbnövelését javasolták. A jegybanki alapkamat is 0,5 százalékponton maradt. Ez a rekord alacsony kamatszint immáron 2009 márciusa óta tart.
portfolio.hu, 2013. május 9. csütörtök, 13:16
Fotó: Napi.hu

A májusi döntésen immáron negyedszerre lett elvetve, a korábban az angol jegybankelnök által tett javaslat, miszerint intenzívebb mennyiségi lazítási programra volna szüksége a jegybanknak. Korábban az inflációs kilátások romlása intette óvatosságra a döntéshozókat.

A jegybanki lépés egybecsengett a piaci várakozásokkal. Több elemző szerint a BoE immáron elsődlegesen csak a hitelösztönzésre fókuszál és a Funding for Lending elnevezésű hitelprogramjának korábbi kiretjesztésétől várja a gazdaságstimuláló hatás bekövetkeztét.

Júliusban érkezik Mark Carney, a kanadai jegybankár, aki Sir Mervyn King-et fogja váltani a BoE élén. Carney nyilatkozatai alapján egy még drasztikusabb és újítóbb monetáris politikát kíván majd folytatni, vélhetően szakítva a korábbi inflációs célkövetési rezsimmel. Erre a monetáris tanácsnak immáron lehetősége is lesz, George Osborne, angol pénzügyminiszter kiterjesztette ennek kapcsán a jegybankárok lehetőségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK