BUX

Nem akarja meghúzni a nadrágszíjat az IMF vezére

Rá kell kényszeríteni az európai bankokat a mielőbbi feltőkésítésre - jelentette ki a Jackson Hole-i konferencián Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója - , megelőzendő, hogy a kontinens adósságválsága még több országot megfertőzzön.

Szabó Márta, 2011. augusztus 28. vasárnap, 09:19

A bankok mérlegének megerősítése a láncreakció megszakításának a kulcsa - hangsúlyozta Lagarde, aki szerint az újratőkésítésnek érdemi mértékűnek kell lennie és a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha kötelezővé tennék. A bankoknak először a piacon kellene ehhez forrást keresniük, de szükség esetén állami pénzt is igénybe vehetnének, beleértve az európai mentőakciókat szolgáló alapot is - közölte a Bloomberg szerint a volt francia pénzügyminiszter. (A július közepén publikált európai stresszteszten 90 bankból 15 bukott el, ezeknek összesen 2,5 milliárd euróra volna szükségük ahhoz, hogy teljesítsék a minimálisan elvárt tőkemegfelelési mutatót.)

A világgazdaság veszélyes új szakaszba érkezett - állította Lagarde - és olyan intézkedésekre volna szükség, amelyekkel középtávon kontroll alatt tarthatók a költségvetési deficitek, de most a növekedést élénkítik. A költségvetések fenntarthatóbbá tétele szerinte nem jelent szükségképpen drasztikus nadrágszíjmeghúzást, a kormányoknak több mozgásteret kell hagyni rövid távon, hogy támogassák a munkahelyteremtést, miközben persze olyan hosszabb távú kockázatok kezelésének is nekilátnak, mint a növekvő nyugdíjköltségek.  Ez igaz az USA-ra is, ott is sürgősen dönteni kell a konszolidációról, beleértve mind a bevételeket, mind a kiadásokat. Az amerikai lakáspiacon az IMF vezér szerint sokkal határozottabb fellépésre volna szükség, hogy megállítsák a végrehajtások, a zuhanó lakásárak és a csökkenő fogyasztási kiadások lefelé tartó spirálját.

A feltörekvő gazdaságoknak is ki kell venniük a részüket a globális növekedés helyreállításából - emelte ki Lagarde, hozzátéve, hogy egyes kulcsfontosságú országok visszafogják a belső keresletet és megakadályozzák devizájuk erősödését (Kína neve nem hangzott el). Mindenkinek rá kell jönnie, hogy a "lekapcsolódás" csak egy mítosz - figyelmeztetett - , ha a fejlett ország recesszióba süppednek, azt a feltörekvő piacok se ússzák meg szárazon.