BUX
39663

Nem áll meg a japán jegybank

A japán jegybankelnök szerint akár -0,5 százalékig is vághatják a jelenleg -0,1 százalékos betéti kamatszintet, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a mostani feltételek mellett nem biztosított az inflációs cél elérése.

Portfolio Trader, 2016. március 16. szerda, 09:35

A bejelentés azért fontos, mert sok piaci szereplő úgy vélte, hogy a januári bejelentés negatív hatásai után a jegybank vonakodik a betéti ráta további csökkentésétől - írja a Portfolio.hu.

Haruhito Kuroda, japán jegybankelnök a parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy akár -0,5 százalék környékéig is levághatják a jövőben a betéti kamatokat, amennyiben a jen folytatja az elmúlt hónapokban mutatott felértékelődést, veszélyeztetve ezáltal az inflációs cél elérését.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a monetáris stimulus jövőbeli kibővítéseinek konkrét lépéseiről nem beszélhet, azonban nincs kizárva a kamatok további csökkentése sem, elmondása szerint elméletileg van rá lehetőség.

Az elnök szerint a jegybanknak nincs konkrét célja a jen árfolyamára nézve, a negatív kamatok azonban - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a helyi fizetőeszköz leértékelődését indokolnák, illetve idővel hozzájárulnak majd a gazdaság élénkítéséhez.

A jegybankelnök szóbeli intervenciója nem meglepetés annak fényében, hogy a januári kamatvágás óta 5 százalékot erősödött a jen a dollárral szemben, így valamit mindenképpen lépni kellett - olvasható a portálon.