A cseh feldolgozóipar ABN AMRO kezelte beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 43,5 pontra, tízhavi csúcsra javult a júniusi 41,9 pontról.

Az index 50 pont alatti értékekkel tizenharmadik hónapja mutatja a teljesítmény csökkenését, de hatodik hónapja már a visszaesés lassulását jelzi - írja az MTI-Eco.

A mutató januárban esett eddigi mélypontjára, 31,5 pontra. A visszaesés 2003. március óta tartó szakadatlan növekedést tört meg. A teljesítmény példátlan csökkenése a cseh ipar exportra utaltságát tükrözi, arányosan csekély a támasza a hazai piacon.


A cseh pénzügyminisztérium két hete 0,3 százalékra csökkentette a hazai össztermék jövő évi növekedésének kilátását az addig jósolt 0,8 százalékról. Az Európai Bizottság már májusban csak 0,3 százalékos növekedést jósolt a cseh gazdaságnak a jövő évre. Erre az évre 4,3 százalékos GDP-csökkenést várnak a cseh pénzügyminisztériumban. Az első negyedévben a cseh GDP 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A cseh GDP növekedése tavaly 3,1 százalékra lassult a 2007-es 6,5 százalékos ütemről.