Dana J. Boente virginiai ügyész hétfő este már le is tette hivatali esküjét, azt követően, hogy Donald Trump felmentette Sally Yates ideiglenes igazságügyi minisztert.

Jeff Sessions alabamai republikánus szenátor, leendő igazságügyi miniszter szenátusi meghallgatása még tart, s a szenátusi szavazás végéig az 57 éves Sally Yates, az igazságügyi tárca eddigi helyettes vezetője állt a minisztérium élén. Yates, aki Barack Obama demokrata párti elnök kinevezettje volt, hétfő délután feljegyzésben utasította vissza, hogy védelmébe vegye az elnök bevándorlásról szóló rendeletét és ilyen értelmű utasítást adott munkatársainak is.

A munkatársaknak küldött körlevélben kétségbe vonta a hét országból átmeneti időre felfüggesztett beutazást kimondó elnöki rendelet erkölcsösségét és jogszerűségét.

Azért vagyok felelős, hogy a minisztérium bíróságokon képviselt álláspontja összhangban legyen intézményünk magasztos kötelességével, az igazságosság állandó keresésével és az igazság melletti kiállással

- fogalmazott feljegyzésében az ideiglenes tárcavezető. Egyúttal felszólította a minisztérium jogászait, hogy a bíróságokon ne érveljenek az elnöki rendelet védelmében, ugyanis nincs arról meggyőződve, hogy az elnöki rendelet össznagban van azzal a felelősséggel és kötelezettségekkel, amelyet a tárcának képviselnie kell, és arról sincs meggyőzve, hogy az elöki rendelet jogszerű.

Donald Trump azonnal lépett, és Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője hétfő este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy az elnök a virginiai Dana J. Boentét, a virginiai Alexandria ügyészét nevezte ki ügyvezető miniszternek. A Fehér Ház közlte:

(Yates) elárulta az Igazságügyi Minisztériumot

A CNN szerint Yates egy személyesen kézbesített levélből értesült a lemondatásáról, Donald Trump fel sem hívta.

Jelenleg legalább öt állam - Virginia, New York, Massachusetts, Washington és California támadta meg Trump rendeletét a bíróságon.

Jeff Sessions leendő igazságügyi miniszter meghallgatása várhatóan kedden ér véget, s ezt követően kerül sor a szavazásra, ami szinte bizonyosan a jelölt elfogadásával zárul.