Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a bukaresti szenátus. Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak.

A Liviu Dragnea volt házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt volt elnöke által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi - adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági - hatóság hivatott megállapítani. Az illetékes hatóság a "visszaesőket", vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatja a román piacról.

A román fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, esetenként pedig az arányuk eltért a nyugat-európaitól.

A kettős mércét büntető törvénytervezet akkor léphet hatályba Romániában, ha a képviselőház is megszavazza és az államfő kihirdeti.