Áprilisban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, csakúgy mint márciusban és januárban. Februárban 1,4 százalékos emelkedést mértek. Tavaly áprilisban 2,0 százalékon állt az éves infláció üteme. Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak áprilisban. Márciusban 0,4 százalékos, februárban pedig 0,5 százalékos emelkedést, míg januárban 0,7 százalékos csökkenést mértek.

A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,4 százalék volt, havi szinten azonban 0,3 százalékkal csökkent az év negyedik hónapjában. (Durván megugrottak a román árak.)

Az éves összevetésű infláció gyorsulásában az élelmiszer-, alkohol- és dohányárak növekedése játszotta a legfontosabb szerepet. Az alkoholos italok és a dohányáru 4,1 százalékkal, az élelmiszerek és üdítőitalok pedig 3,3 százalékkal drágultak. A háztartási energiaárak 1,8 százalékkal emelkedtek, az üzemanyagok pedig 0,6 százalékkal drágultak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) áprilisban éves összevetésben 1,4 százalék volt, márciushoz képest azonban 0,1 százalékkal csökkent. Márciusban erősebb volt az infláció, éves szinten 1,5 százalékos, havi összehasonlításban pedig 0,4 százalékos emelkedést mértek.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának az inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB célja az, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, de ahhoz közeli értéken legyen. Ezt a célt hosszú évek óta nem éri el.

Kép forrása: Shutterstock