Az OPEC és Oroszország lényegében megállapodott arról, hogy meghosszabbítják az olajkartell, illetve néhány azon kívüli ország megállapodását az olajkitermelés korlátozásáról 2018 végéig - adta hírül nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A felek jövő márciusig fagyasztották be kitermelésüket a korábbi szinten.

A végső egyezség még nem jött létre, ám úgy tűnik, hogy apróbb módosításokkal tovább tarthat a közös fellépés, aminek segítségével a korábbi 40 dollár/hordós szintről fel tudták tornászni 50-60 dollárra a fekete arany árát. Ezzel az autósok bánatára az üzemanyagok árát is elmozdították a feltűnően alacsony szintekről, és most úgy tűnik, nincs remény arra, hogy tartósan lejtőre kerüljön a benzin és a gázolaj ára.

A túl drága sem jó

Az ügyről az OPEC szokásos november végi kongresszusán tárgyalnak tovább, amelyen idén Moszkva is képviselteti magát. Oroszország és az OPEC legnagyobb tagállama, Szaúd-Arábia egyetért abban, hogy november 30-án be kellene jelenteniük a hosszabbítást. Amin még dolgozniuk kell, az az egyezmény szövegének finomítása, ugyanis a Kreml nem feltétlenül, hanem csak bizonyos olajárszintig akarja fenntartani a termelés korlátozását.

Az orosz gazdaság ugyanis ma már nem olyan erősen kitett az olaj és a gáz áralakulásának, mint korábban. Ezért el akarják kerülni, hogy egy jelentős drágulást esetleg egy a 2014 végi drámai áreséshez hasonló zuhanás kövessen, amely agyoncsapta a rubel árfolyamát és többéves recesszióba taszította az orosz gazdaságot.

Módosítási lehetőségek

A célt, hogy helyreállítsuk az olajpiaci kereslet és kínálat egyensúlyát, még nem teljesen értük el, ezért támogatjuk a korlátozás meghosszabbítását. Ugyanakkor Oroszország a változtatásokat is pártolja - mondta egy hete egy tévényilatkozatban Alekszander Novak energiaügyi miniszter.

A módosítások több lehetőségét is vizsgálják. Az egyik, hogy a kitermelés szintjének limitjét a kereslet-kínálat egyensúlyoz kötik, a másik, hogy a fejlett országok olajtartalékainak szintjéhez kapcsolják, a harmadik, hogy egy záradékkal jelzik: a jövőre felülvizsgálják a megállapodást.

Az észak-amerikai WTI ezen a héten is folytatta korábban megkezdett emelkedését, amely 2015 júliusa óta nem látott magasságba növelte az árfolyamát. Pénteken a New York-i tőzsdén az 59 dollár/hordós szintet ostromolta. A londoni Brent a hordónként 64 dolláros magasság felé közeledett.

A nyitókép forrása: Shutterstock.