Szép karriert futottak be az elektronikus könyvolvasók azóta, hogy 2007-ben megjelentek a piacon, ám hanyatlásuk ugyanolyan gyors lehet, mint elterjedésük, mivel az egyre kisebb és olcsóbb táblagépek elviszik vásárlóikat - írja a Wall Street Journal. Az elmúlt évben 19,9 millió e-olvasót értékesíthettek a világon, ami 28 százalékkal marad el a 2011-ben eladott 27,7 milliótól - állítja az IDC informatikai tanácsadó cég. Összehasonlításul: az IDC korábbi előrejelzése szerint 2012-ben 122,3 millió táblakomputer találhatott gazdára. Az IHS iSuppli piackutató lényegesen más eladási adatokkal, de ugyanezzel a tendenciával számol. Eszerint 2012-ben 14,9 millió e-olvasó kelhetett el boltokban, ami 36 százalékkal marad el a 2011-estől. Az iSuppli szerint 2015-re 7,8 milliósra zsugorodik a piac.

A tendencia egyik nagy vesztese a Barnes & Noble könyvkiadó, amelynek Nook termékcsaládja - ez táblagépeket, e-olvasókat, kiegészítőket és digitális szolgáltatásokat is tartalmaz - 13 százalékkal hozott kevesebb bevételt a december 29-ét megelőző kilenchetes bevásárlási időszakban, mint egy évvel korábban. A teljes forgalom 311 millió dollárra esett. Az NPD Group elemző cég adatai szerint december 8. és 21. között 13 százalékkal volt kisebb a Windows operációs rendszert használó notebookok és táblagépek forgalma mint egy évvel korábban. (Ebben a vizsgálatban nem vették figyelembe a Microsoft Surface nevű új gépének eladásai adatait.)

Pedig olvasnak az emberek

Az e-olvasók újítása az volt, hogy kényelmes - vezeték nélküli kapcsolatra alapuló, a számítógép használatát nem feltételező  - módot adtak a felhasználóknak az elektronikus könyvek megvásárlására és olvasására. Mintegy a kezükbe adták az olvasnivalót. Ez be is jött, hiszen a Pew Research Center jelentése szerint az amerikaiak 23 százaléka olvasott e-könyveket 2012-ben szemben az egy évvel korábbi 16 százalékos aránnyal.

Hátrányuk viszont a táblagépekkel szemben, hogy csak egyféleképpen használhatók. A táblakomputerek hozzájuk képest - szó szerint is - színes kínálatot nyújtanak. Az IDC felmérései szerint a felhasználók előnyben részesítik az olyan ketyeréket, amelyeket sok mindenre használhatnak, különösen, hogy ez egyre olcsóbban elérhető számukra.

Így az e-olvasók kevés előnyt tudnak felmutatni a táblakomputerekkel szemben. Egyelőre könnyebbek, sajátos technológiával készülő, fekete-fehér képernyőjük kevesebbet fogyaszt, ezért akkujuk hosszabb üzemidőt kínál egy feltöltéssel. A Nook egyik olvasóját két hónapig nem kell újratölteni, míg Nook HD táblagép csak tíz órát működik egyfolytában. Emellett persze egyelőre sokkal olcsóbbak versenytársaiknál: az Amazon Kindle gépeinek ára 70 dollárról indul. A technikai előnyök adhatták az ötletet egy orosz szakembernek, hogy olyan okos telefont fejlesszen ki, amelynek egyik egyik oldala "normális", míg a másik az e-olvasók technológiáját alkalmazó - keveset fogyasztó - képernyőt kínál. Az utóbbi az olvasnivalók prezentálásán túl például térképként is funkcionálhat.