Az elmúlt időszak egekbe szökő cukorárai meghozták a termelők kedvét, megnőtt a cukoralapanyagok vetésterülete, ami a következő másfél két évben a cukortermelés növekedéséhez és az árak eséséhez vezethet - vélik a Standard Chartered Bank elemzői. A cukorjegyzések 2011-ben fontonként átlag 24 cent körül ingadozhatnak a New York-i árutőzsdén, majd 2012-ben 25 centre mehetnek fel. Februárban még 38,08 centig száguldott el a cukor tőzsdei jegyzése - ilyen drágaságra 1980 óta nem volt példa.

A szeptember 30-áig tartó jelenlegi szezonban egymillió tonnával haladhatja meg a világ cukortermelése az igényeket, amivel vége szakadhat a kétéves hiánynak. Az októberben kezdődő jövő évi szezon további kínálattöbbletet hozhat. A Nemzetközi Cukorszervezet hasonló pluszt vár: egy hete emelték a februári, 200 ezer tonnás feleslegről szóló előrejelzésüket.

A tőzsdei jegyzések ugyanakkor nem fognak összeesni, mivel Kína várhatóan kihasználja a lehetőséget arra, hogy pótolja a magas kiskereskedelmi árak letörése érdekében piacra dobott tartalékait. Az ázsiai ország cukorimportja 35 százalékkal, 2,7 millió tonnára ugrik a 2012-t megelőző 12 hónapban - vélik szakértők. Tegnap este egyébként 21,87 centet kellett adni a cukor fontjáért a New York-i árutőzsdén.