Nem fél a japán jegybank a dezinflációtól

A várakozásoknak megfelelően, nem változtatott sem 0,1 százalékos alapkamatán, sem monetáris politikáján a japán jegybank pénteken, a kétnapos vezetőségi ülése után.
MTI-Eco, 2014. december 19. péntek, 08:55
Fotó: Reuters

A Bank of Japan (BoJ) továbbra is évi 80 ezermilliárd jent, nagyjából 681 milliárd dollárt akar költeni pénzügyi eszközvásárlásokra. A közeljövőben nem várható változás ebben az összegben. A jegybank felülvizsgálta gazdasági előrejelzését és javította várakozásait.

Közleményében úgy fogalmazott, hogy folytatódik a gazdaság mérsékelt ütemű fellendülése, ahogy az általános forgalmi adó áprilisi emelésének hatása kifutóban van. A jegybank arra számít, hogy bővül a kibocsátás és az export is.

Kuroda Haruhiko jegybankelnök sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a 2015 áprilisában kezdődő pénzügyi évben az infláció várhatóan eléri a jegybank 2 százalékos célját. Ezzel rövidre zárta azokat a spekulációkat, miszerint a drámai mértékben csökkenő olajárak lefelé nyomják a fogyasztói árakat és további monetáris enyhítésre kényszerítik a jegybankot a jövő év második felében.

A csökkenő olajárak kedvező hatást gyakorolnak a gazdaságra, de a japán jegybanknak nagy fejtörést okoznak. Az éves maginfláció októberben 0,9 százalékos volt, és elemzők arra számítanak, hogy októberben 0,7 százalékra csökkent.

A növekvő jövedelmek a fogyasztás növekedéséhez vezetett a lakosság és a vállalatok körében - mondta a jegybankelnök.

Kiemelte: általában véve a jen dollárhoz viszonyított gyengülése erősítette az exportot és növelte a globálisan működő vállalatok nyereségét, másfelől az import növekvő költségei nem kedveznek a kis cégeknek és a háztartásoknak. Összességében azonban az üzleti bizalom erős, a vállalati profitok és tervek robusztusak.

"Kívánatos, hogy az árfolyamok stabilan tükrözzék a gazdasági fundamentumokat" - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.12.19 10:46

A japánok tudják mit kell tenni.
Tanulhatna a FED meg az ECB.
Az SNB meg kénytelen volt reagálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html