Engedjék meg, hogy segítsek! Ezzel üzenettel fordul Európa felé Robert Fico szlovák kormányfő, akinek szociáldemokrata pártja, a Smer a közvélemény-kutatások szerint nyerni fog a hét végi szlovákiai parlamenti választásokon. Az unió kritikus időszak elé néz 2016 második felében, amikor az 5,4 milliós kelet-közép-európai ország látja majd el az EU soros elnöki feladatait - írta a Bloomberg.

A bevándorlók áradata, a brit referendum, amelynek eredményeként a szavazók az EU elhagyása mellett dönthetnek, illetve a görög adósságválság kiújulása - ezek azok az óriási problémák, amelyekkel az új Fico-kormány szembe kerülhet július és december között. És a harmadik kormányzati ciklusára készülő politikus nincs híján az önbizalomnak.

Pragmatikusak vagyunk

Szlovákia komoly tapasztalatokat szerzett a válságkezelésben. Először is levetette magáról az államszocializmus láncait, majd végigtárgyalta Csehországgal a néhai Csehszlovákia 1993-as kettéosztását, végül végrehajtott egy olyan gazdasági reformprogramot, amelynek a végén beléphetett a közös európai valutát használó országok klubjába.

Az EU csúcsértekezletein a legpragmatikusabban fellépő országok között vagyunk - fejtegette Fico pozsonyi irodájában. Ha lyukas a háztető, akkor nem a pince felújításához kell hozzákezdeni - jellemezte a szlovákok hozzáállását a miniszterelnök.

Kell egy partner!

A közvélemény-kutatások szerint a Fico vezette szociáldemokrata párt (Smer) a voksok 30 százalékára számíthat a hét végén, amivel valamivel több mint 60 mandátumot szerezhet a 150 fős parlamentben. Így koalíciós partnerre lesz szüksége. Az előzetes várakozások szerint további hat párt juthat be a törvényhozásba, ezek közül kell választania.

A koalícióra már volt példa: a szociáldemokraták 2006 és 2010 között a szélsőséges jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kormányoztak együtt. A szakértők szerint most vagy újra az SNS lehet a partnerük, vagy a két konzervatív párt egyikével állhatnak össze.

Felelősségteljes populista

Az ország 2009. januári eurózóna-csatlakozása lendületet adott a gazdaságnak, a foglalkoztatás javult, ami utat nyitott a szociális juttatások bővítése előtt anélkül, hogy felborult volna a költségvetés egyensúlya. Fico egy felelősségteljes populista - jellemi két egymásnak ellentmondó fogalommal a politikust Otilia Dhand, a brüsszeli Teneo Intelligence kutatóintézet politológusa.

Egyensúlyban tartja a büdzsét, miközben gyógyírt kínál a szavazók anyagi bizonytalanságára és rájátszik a nemzeti büszkeségükre. Az ellenzéknek persze más a véleménye.

Az elmúlt időszakban az oktatás és az egészségügy gondjai vezettek tiltakozásokhoz és sztrájkokhoz. A szavazás előtti versenyben második helyen álló, jobboldali Siet (Háló) párt azzal kampányol, hogy ha győz, visszaszorítja a korrupciót, illetve csökkenti az adókat és az állami bürokráciát.

Felerősített hang

Az EU-elnökség ugyan inkább szimbolikus, mint valódi befolyást biztosító megbízatás, ám ennek ellenére fel fogja erősíteni Fico hangját Európa közös ügyeivel kapcsolatban. Pozsony előzetes tervei szerint a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági növekedés ösztönzését és az új tagállamok felvételének gyorsítását akarják segíteni a szlovák elnökség idején.

Az EU válságai azonban felboríthatják ezt a napirendet, teljesen leköthetik a pozsonyi kormány erejét az elnökség idején - véli Tsveta Petrova, a New York-i Eurasia Group kutatóintézet elemzője. A legsúlyosabb válságról, a bevándorlásról Fico úgy vélekedik, hogy a már Európában lévő bevándorlók újraelosztásáról csak azt követően lehet beszélni, hogy az EU lezárta külső határait.

Brexit és Grexit

A Brexit következményei abban az esetben szakadnak a szlovák elnökség nyakába, ha a britek az uniós kilépés mellett döntenek a június 23-ai népszavazáson. Az utóbbit nagy hibának tartaná a pozsonyi kormány feje, aki szerint az EU korrekt változtatásokat alkudott ki Londonnal annak érdekében, hogy Nagy-Britanniát maradásra bírják.

Robert Fico arra számít, hogy a görög adósságválság a nyáron újra forrpontra jut. Az ország amúgy is recesszióba süllyedt gazdaságára óriási terhet ró a bevándorlók feltorlódása, és erősödik az ellenállás a kormány nyugdíjreformtervével szemben, amely növelné a munkavállalók tb-befizetéseit.

Nincs több pénz?

A szlovák kormányfő úgy látja, hogy az eurótagállamok 2015 nyarán újabb rendkívüli kölcsönükkel csak elhalasztották a görög válság megoldását. Szerinte ha Athénnek megint hitelre lenne szüksége, akkor nem lehetne garantálni, hogy az eurózóna kormányai ismét az adófizetőik zsebébe nyúlnak. Fico mindenesetre minden bizonnyal fontosabb célnak tekinti, hogy 2018-ra nullára csökkentse a szlovák költségvetés hiányát.