Az egyebek mellett kockázatelemzéssel is foglalkozó, londoni központú Economist Intelligence Unit (EIU) kutatóintézet elkészítette a világot fenyegető kockázatok tízes listáját, amely tartalmaz egy nagy meglepetést - derül ki a BBC ismertetéséből. Donald Trump ingatlanbefektető esetleges megválasztása az USA elnökévé az 6. helyre került a felsorolásban.

Az EIU szerint ha az üzletember-politikus győz a republikánusok elnökjelöltségéért folyó versenyben, majd november elején az amerikaiak megválasztják az Egyesült Államok elnökének, annak súlyos gazdasági és politikai következményei lennének. Az ingatlanmágnás eddig nem hirdetett összefüggő programot és a terveivel kapcsolatos nyilatkozatait folyton változtatja.

Lesz nemulass!

Ennek alapján az EIU szakértői úgy látják, hogy intézkedései zavart okozhatnak a világ gazdasági folyamataiban, és növelnék az USA-val összefüggő politikai és biztonsági kockázatot. A kutatóintézet szakértői kiemelik, hogy Trump nagy hangsúllyal támadja a szabad kereskedelmet, ezen belül elítélően szólt az Észak-Amerika két államát és Mexikót összefogó NAFTA-ról.

Az ingatlanbefektető azt ígéri a szavazóknak, hogy óriási falat emel az amerikai-mexikói határra, ha elnökké választják, amelyet a szomszédos állammal fizettet meg. A fal szerinte távol tartaná az USA-tól az illegális bevándorlókat és a drogkereskedőket. Kínát nemes egyszerűséggel a valutaárfolyamát manipuláló országnak láttatja.

Az ázsiai óriással és az USA szomszédjával szembeni kirohanásai gyorsan elvezethetnek egy kereskedelmi háborúhoz, ha elnökként hatalmat kap a kezébe - vélik az EIU elemzői.

Patt helyzet

Trump kampányában a terroristák családtagjainak likvidálásáról, illetve Szíria megszállásáról beszélt. Az EIU szakértői úgy vélik, hogy a Közel-Kelettel szembeni militáns hajlamai, a muzulmánok amerikai beutazásának megtagadásával kapcsolatos fenyegetése dafke reakciót váltana ki, megerősítené a dzsihadista terrorcsoportokat. Ez nem csupán a Közel-Kelet, hanem a világon minden részének biztonságát gyengítené.

Az ingatlanmágnás győzelme döntésképtelenné tehetné az amerikai politikai rendszert. A republikánus párt elitje ugyanis élesen szemben áll a kívülről jött, a párt hagyományos stílusát és politikáját felrúgó "amatőr politikussal", a demokraták körében pedig harcos mozgalom indult a háttérbe szorítására. Így a kongresszus teljes mellszélességgel szeme menne az elnökkel.

Az EIU ugyanakkor arra számít, hogy a demokraták legvalószínűbb elnökjelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter nyeri a novemberi szavazást.

Kínaiak, oroszok

A kutatóintézet kockázati listájának élén a kínai gazdaság durva lefékeződése áll, amely beláthatatlan következményekkel járna az ázsiai ország export- és importpiacain is. Előkelő helyen van kínai-japán és az orosz-ukrán konfliktusok kiéleződése is. Az EIU 0-tól 25-ig pontozza az egyes fejlemények veszélyességét.

Kockázati lista
Pontszám (0-25)Esemény
20A kínai gazdaság "hard landig" lefékeződése.
16Oroszország beavatkozása Ukrajnában és Szíriában új hidegháborúhoz vezet.
16A feltörekvő országok valutáinak árfolyamhullámzása adósságválsághoz vezet az vállalati szférában.
15Az EU belső és külső feszültségei miatt elindul a szétaprózódás útján.
15Görögország kilép az eurózónából, amely emiatt szétesik.
12Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökévé.
12A dzsihadista terrorizmus erősödése destabilizálja a világgazdaságot.
8Nagy-Britannia népe a függetlenségi népszavazáson az EU elhagyása mellett dönt.
8Kína terjeszkedési törekvései összecsapásokhoz vezetnek közte és Japán között a Dél-kínai-tengeren.
4Az olajszektor összezuhant befektetései - az új lelőhelyek kiaknázásának elhalasztása - nyomán az égbe emelkedik a fekete arany ára.
Forrás: BBC