BUX
38240

Nem gondolná, milyen veszély fenyeget

Nagyobb veszélyt jelent a világgazdaságra Donald Trump ingatlanmágnás esetleges megválasztása az USA elnökévé, mint Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, vagy az, hogy az iszlám terroristáknak sikerül a globális felforduláshoz vezető támadásokat végrehajtaniuk.

Napi.hu, 2016. március 17. csütörtök, 13:23

Az egyebek mellett kockázatelemzéssel is foglalkozó, londoni központú Economist Intelligence Unit (EIU) kutatóintézet elkészítette a világot fenyegető kockázatok tízes listáját, amely tartalmaz egy nagy meglepetést - derül ki a BBC ismertetéséből. Donald Trump ingatlanbefektető esetleges megválasztása az USA elnökévé az 6. helyre került a felsorolásban.

Az EIU szerint ha az üzletember-politikus győz a republikánusok elnökjelöltségéért folyó versenyben, majd november elején az amerikaiak megválasztják az Egyesült Államok elnökének, annak súlyos gazdasági és politikai következményei lennének. Az ingatlanmágnás eddig nem hirdetett összefüggő programot és a terveivel kapcsolatos nyilatkozatait folyton változtatja.

Lesz nemulass!

Ennek alapján az EIU szakértői úgy látják, hogy intézkedései zavart okozhatnak a világ gazdasági folyamataiban, és növelnék az USA-val összefüggő politikai és biztonsági kockázatot. A kutatóintézet szakértői kiemelik, hogy Trump nagy hangsúllyal támadja a szabad kereskedelmet, ezen belül elítélően szólt az Észak-Amerika két államát és Mexikót összefogó NAFTA-ról.

Az ingatlanbefektető azt ígéri a szavazóknak, hogy óriási falat emel az amerikai-mexikói határra, ha elnökké választják, amelyet a szomszédos állammal fizettet meg. A fal szerinte távol tartaná az USA-tól az illegális bevándorlókat és a drogkereskedőket. Kínát nemes egyszerűséggel a valutaárfolyamát manipuláló országnak láttatja.

Az ázsiai óriással és az USA szomszédjával szembeni kirohanásai gyorsan elvezethetnek egy kereskedelmi háborúhoz, ha elnökként hatalmat kap a kezébe - vélik az EIU elemzői.

Patt helyzet

Trump kampányában a terroristák családtagjainak likvidálásáról, illetve Szíria megszállásáról beszélt. Az EIU szakértői úgy vélik, hogy a Közel-Kelettel szembeni militáns hajlamai, a muzulmánok amerikai beutazásának megtagadásával kapcsolatos fenyegetése dafke reakciót váltana ki, megerősítené a dzsihadista terrorcsoportokat. Ez nem csupán a Közel-Kelet, hanem a világon minden részének biztonságát gyengítené.

Az ingatlanmágnás győzelme döntésképtelenné tehetné az amerikai politikai rendszert. A republikánus párt elitje ugyanis élesen szemben áll a kívülről jött, a párt hagyományos stílusát és politikáját felrúgó "amatőr politikussal", a demokraták körében pedig harcos mozgalom indult a háttérbe szorítására. Így a kongresszus teljes mellszélességgel szeme menne az elnökkel.

Az EIU ugyanakkor arra számít, hogy a demokraták legvalószínűbb elnökjelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter nyeri a novemberi szavazást.

Kínaiak, oroszok

A kutatóintézet kockázati listájának élén a kínai gazdaság durva lefékeződése áll, amely beláthatatlan következményekkel járna az ázsiai ország export- és importpiacain is. Előkelő helyen van kínai-japán és az orosz-ukrán konfliktusok kiéleződése is. Az EIU 0-tól 25-ig pontozza az egyes fejlemények veszélyességét.

Kockázati listaPontszám (0-25)Esemény20A kínai gazdaság "hard landig" lefékeződése.16Oroszország beavatkozása Ukrajnában és Szíriában új hidegháborúhoz vezet.16A feltörekvő országok valutáinak árfolyamhullámzása adósságválsághoz vezet az vállalati szférában.15Az EU belső és külső feszültségei miatt elindul a szétaprózódás útján.15Görögország kilép az eurózónából, amely emiatt szétesik.12Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökévé.12A dzsihadista terrorizmus erősödése destabilizálja a világgazdaságot.8Nagy-Britannia népe a függetlenségi népszavazáson az EU elhagyása mellett dönt.8Kína terjeszkedési törekvései összecsapásokhoz vezetnek közte és Japán között a Dél-kínai-tengeren.4Az olajszektor összezuhant befektetései - az új lelőhelyek kiaknázásának elhalasztása - nyomán az égbe emelkedik a fekete arany ára.
Forrás: BBC