Mészáros Tamás rektor közleménye szerint inzményükről már "szétosztási terv" is készült, így a közigazgatási szakok a közszolgálati egyetemhez kerülnének, míg a többit az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem között osztanák el.

Mészáros bizonyos mértékben érthetőnek tartja az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentését, de abban bízik, hogy a szétbontásukról szóló javaslat még nem végleges döntés. Az egyetem a tervekről hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kapott.

A Corvinus szétdarabolásával a legjobb nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény szűnne meg, jelenleg ugyanis az ide járó hallgatóknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy külföldi részképzésben részt vegyenek - áll az intézmény közleményében. Az egyetem karai minden rangsorban az élen végeznek, a munkáltatók véleményét vizsgáló felmérésben például a maximális 10 pontból 9,2 pontot kaptak, míg a második helyezett 3,3 pontot ért el.

Az egyetemre történő bekerüléshez szükséges pontszámok szinte minden területen a legmagasabbak, és ez nagy valószínűséggel az idén sem lesz másképp, hiszen 2011-ben minden eddiginél többen jelentkeztek a Corvinusra. A gazdaságtudományi képzésben 1600 hallgatóval, a társadalomtudományi képzésben pedig hatszázzal csökken az államilag finanszírozott helyre felvehetők száma, ami az egyetem szerint várhatóan még följebb srófolja a pontszámokat. A mesterszakokra 3550-en jelentkeztek, ami messze meghaladja a Corvinusnál nagyobb vidéki egyetemek jelentkezési adatait.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Corvinus az utóbbi időben milliárdokat költött infrastruktúrájának fejlesztésére. Mészáros Tamás szerint nagyon nehéz lenne áthelyezni az informatikai hálózatot, továbbá nem tudja, egy esetleges összevonás után mi lenne a külföldi egyetemekkel közösen kiadott diplomák sorsa, illetve mi történne az egyetemen lévő 5,5 milliárd forintos pályázati pénzzel és a különböző nemzetközi tudományos tagságokkal, amelyeket nem lehet más intézményekre ruházni.

Az egyetem jelenleg nem lát olyan befektetőt, illetve fizetőképes keresletet, amely finanszírozni tudná az egyetem magánúton történő működését.