Nem hajlandó többet szóba állni ukrán kollégájával az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn közölte, többet nem hajlandó szóba állni ukrán kollégájával, Dmitrij Medvegyed miniszterelnök pedig paranoiásnak nevezte Andrij Descsicját, amiért az ideiglenes ukrán tárcavezető a hétvégén sértő kijelentést tett Vlagyimir Putyin orosz elnökre.
Inforádió, 2014. június 16. hétfő, 18:25
Fotó: Reuters

"Nincs miről beszélnem ezzel az emberrel" - mondta Lavrov Descsicjáról az Interfax hírügynökség tudósítása szerint. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő "paranoiásnak" minősítette az ukrán külügyminiszter magatartását. Medvegyev szerint Descsicja megnyilvánulása arról tanúskodik, hogy a kijevi vezetés nincs felkészülve feladata ellátására.

Az ukrán diplomácia vezetője szombaton az Oroszország kijevi nagykövetségénél tüntetők előtt nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel illette az orosz államfőt. Descsicja arra kérte a nagykövetség előtt randalírozó tömeget, hogy nyugodjanak le, majd hozzátette: "Támogatom, hogy tiltakozzanak. Kész vagyok arra, hogy itt legyek Önökkel és együtt kiáltsam: Oroszország, távozz Ukrajnából!" Ezután pedig trágár szóval illette Vlagyimir Putyint.

Moszkva vasárnap Descsicja leváltását követelte az eset miatt.

Lavrov hétfőn Arszen Avakov ukrán belügyminisztert is bírálta az orosz nagykövetség elleni tüntetések miatt. Azt mondta: Avakov "szélsőségesekkel lépett szövetségre" azáltal, hogy nem akadályozta meg a követség előtti randalírozást.

A tüntetőknek a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében oroszbarát szakadárok által lelőtt Il-76-os ukrán katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodó 49 ember halála miatt tiltakoztak az orosz misszió épületénél. Leszedték az orosz zászlót a misszió kerítéséről, felborították az előtte parkoló diplomáciai gépkocsikat, és tojásokat, valamint Molotov-koktélt dobtak a nagykövetségre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.06.17 10:10

""" Medvegyev szerint Descsicja megnyilvánulása arról tanúskodik, hogy a kijevi vezetés nincs felkészülve feladata ellátására."""

Megjegyzés:::Ki van felkészülve ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html