Nem hivatalos: lemond a német államfő

Joachim Gauck német államfő kedden bejelenti, hogy mandátumának 2017. februári lejártával távozik az elnöki posztról, s nem szeretné, ha újraválasztanák - idézi a Bild című német napilapot az Inforádio.hu.
Inforádió, MTI, 2016. június 4. szombat, 19:15
Fotó: Reuters

A legnépszerűbb német napilap szerint ez újabb fejtörőt jelenthet Angela Merkel kancellárnak jövőre, miközben 2017 őszén általános választásokat is tartanak Németországban, és még maga a kormányfő sem tette világossá, hogy óhajt-e negyedszer is versenybe szállni a szövetségi kormány vezetéséért. A lap nem jelöli meg az értesülés forrását, de azt is tudni véli, hogy Gauck hétfő este, a hivatalos bejelentést megelőzően tájékoztatja majd szándékáról a kormányfőt - írja a portál.

"Spekulációkat nem kommentálunk" - mondta szűkszavúan a berlini államfői hivatal egyik szóvivője. A Bild azt írja, hogy a 76 éves Gauck élettársa, Daniela Schadt tanácsára döntött úgy, hogy életkora és egészségi állapota miatt nem vállal még egy ötéves államfői megbízatást. Második mandátumának végén ugyanis már 82 éves lenne.

Az AFP francia hírügynökség felhívja a figyelmet, hogy Gauck távozása bonyolult politikai egyeztetéseket és játszmákat vonhat maga után, mert az államfő megválasztásához a szövetségi képviselőház (Bundestag) és a tartományi parlamentek képviselőinek többsége szükséges, és bár a berlini törvényhozásban nagykoalíció kormányoz, az államfőválasztó konvención egyik pártnak sem lesz többsége.

Gauck két közvetlen elődje mandátumának lejárta előtt volt kénytelen távozni hivatalából. Horst Köhler azért mondott le, mert egy beszédében úgy tűnt, mintha a német gazdasági érdekek érvényesítésével magyarázná az afganisztáni szerepvállalást. Utóda, Christian Wulff pedig korrupció gyanúja miatt kényszerült lemondani.

Ki jöhet helyette?

A dpa német hírügynökség már készített is egy összeállítást arról, hogy bár nincs nyilvánvaló utód a láthatáron, mégis kik az esélyesek az államfői posztra. A hírügynökség esélyesként tartja számon Norbert Lammertet, a Bundestag jelenlegi elnökét, Volker Bouffier hesseni kormányfőt, Ursula von der Leyen védelmi minisztert, Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert, Martin Schulz-ot, az Európai Parlament elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauer Saar-vidéki miniszterelnököt és Winfried Kretschmannt, Baden-Württemberg kormányfőjét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.04 20:37

Az alkoholista cipész Schulcz méltó államfője lenne a legyengült, erkölcsileg-társadalmilag süllyedő, etnikai lakosságcserére és kalifátusra ítélt Németországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.06.04 20:04

@pmksz:

Ugye te akadémiai nagydoktor vagy?

A stílusod nagyon arra utal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2016.06.04 19:53

Az gondolom csak emelni fogja a német nép és az ország dicsőségét, ha az a tanulatlan, iskolázatlan bunkó Schulz lesz a köztársasági elnök. Akik annak idején "schmidtpaliztak", most vajon fognak-e "schulzozni"? Bármibe fogadok, hogy pofa alapálláson lesz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html