A kelet-szlovákiai Nagykaposon kedden kezdődött, Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság (EB) képviselőinek részvételével zajló egyeztetés központi témái a szlovák gázvezetéken Ukrajnába történő földgázszállítás során történő együttműködés, illetve annak műszaki feltételei és jogi aspektusai.

A tárgyalás első napján nem született megegyezés a gázszállítás kivitelezésének módjáról és feltételeiről, mivel azt a megállapodás-tervezetet, amelyet a szlovák fél előkészített, az ukrán tárgyalópartnerek nem tartották megfelelőnek és saját elképzelést terjesztettek elő.

A szlovák tervezet az Ukrajnába irányuló gázszállításra a vajáni (Vojany) erőmű céljaira kiépített vezeték felhasználásával, illetve egy rövid átkötő vezeték kiépítésével számol. Ennek megvalósítása esetén a gázszállítás az első téli hónapokban indulhatott volna meg, évi 3,2 milliárd köbméter kapacitással, amit folyamatosan 9-10 milliárd köbméterre növeltek volna.

Az ukrán fél ezt a tervezetet nem tartja elfogadhatónak, főként amiatt, mert az kevesebb gáz szállítását teszi lehetővé, mint amennyivel ők számoltak. Elképzelésük szerint a gázszállításra a Nagykaposba vezető, már meglévő négy gázvezeték szabad kapacitásait kellene kihasználni.

A találkozón szlovák részről az Eustream gázszállító vállalat képviselői és Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszter, illetve ukrán részről az Ukrantransgaz vállalat küldöttei és Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter vett részt. Az egyeztetésen az Európai Bizottságot Klaus Dietert Borghardt képviselte. A tárgyalófelek tájékoztatása szerint az egyeztetés tovább folytatódik.

Robert Fico szlovák kormányfő a múlt héten megerősítette: Pozsony kész arra, hogy földgázvezetékén juttasson földgázt Ukrajnának. Ugyanakkor rámutatott: ennek megvalósításához Szlovákiának biztosítékokra van szüksége, arra, hogy "valaki kifizeti" a szállításból adódó költségeit, másrészt pedig a szállításra olyan technikai megoldást kell keresni, amely nem sérti a Gazprommal kötött szerződésben megfogalmazott feltételeket.